4 Temmuz 2020 Cumartesi

Adaçayı Nedir?


Bilimsel olarak Salvia officinalis adıyla bilinir. Grimsi yeşil yaprakları ve odunsu bir sapı vardır. Yapraklarını dökmeyen adaçayı Ballıbabagiller familyasından olan bu şifalı bitkidir.

Ortadoğu ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. İlkbahar sonu veya yaz başında, adaçayı bitkileri lavanta ve beyazdan pembeye ve mor rengine değin değişen çiçekler açar. Adaçayı sabun ve kozmetik ürünlerinde parfüm olarak kullanılır.


Adaçayı İçerdiği Vitaminler


Adaçayı K, B6, C, E, A, B3, B9 vitaminleri içerir. İçerisinde; Potasyum, kalsiyum, demir, manganez, çinko, magnezyum ve bakır mineralleri vardır. Az miktarda kalori, protein, yağ ve lif içerir. Adaçayının faydaları içerdiği bileşiklerden kaynaklanır. 160’ın üzerinde polifenol içerir.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?


MENOPOZ BELİRTİLERİNİ ÖNLER: Adaçayı ishal, soğuk algınlığı, sindirim ve ruhsal sorunların tedavisinde kullanılır. Sıcak basması, sinirlilik gibi menopoz belirtilerini önler. Kolesterol ve kan şekeri seviyesini düşürür. Bol miktarda antioksidan bileşiklerle beyin sağlığı için faydalıdır.

İLTİHAP GİDERİR: İltihap gideren adaçayı anti-bakteriyel bir bitkidir. Adaçayı özleri bağışıklık sistemini güçlendirir. İçindeki K vitamini kemikleri geliştirir. Yaprakları ilaç yapımında kullanılan adaçayı yemeklere baharat olarak eklenir. Aynı zamanda çay olarak da tüketebilirsiniz. Adaçayı içindeki bileşikler östrojen benzeri özelliklere sahip olduğundan menopozda yaşanan sıcak basmaları, aşırı terlemeyi önler.

BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ DÜZENLER: Adaçayı yaprakları, bağırsak hareketlerini yatıştırır, hazımsızlık belirtilerini azaltır ve gaz giderir. Ada çayında bulunan rosmarinik asit mide ve bağırsak spazmlarını önleyerek ishal ve gastrit oluşumunu engeller. Yapraklar, bağırsaklardaki iltihaplanma, enfeksiyon ve kas spazm ağrısını yok eder. Adaçayı yapraklarında bulunan kimyasallar karaciğerde depolanan glikoz miktarını düzenleyerek kan şekeri dalgalamasını önler. Ada çayı özleri kandaki serbest yağ asitlerinin fazlalığını temizler.

KOLON KANSERİNİ ÖNLER: Adaçayı içmenin kolon kanserinin başlangıç evresini baskılar. Adaçayı özlerinde bulunan karnosol, kuersetin ve rosmarinik asit gibi güçlü antioksidanlar kanser hücrelerinin büyümesini önler. Adaçayı bitkisinin kemoterapinin neden olduğu nöropatik ağrının kontrolüne yardımcı olur. Düzenli olarak adaçayı tüketen kişiler akciğer kanserine yakalanma olasılığı %54 daha az görülür.

DİKKAT EKSİKLİĞİNİ YOK EDER: Yaşlılığa bağlı konsantrasyon bozuklukları, dikkatsizlik gibi sorunlarla mücadele eder. Günde bir bardak adaçayı içmek depresyondan kaynaklanan olumsuzlukla mücadele etmeye yardım eder.

KEMİK SAĞLIĞINI GELİŞTİRİR: Adaçayı K vitamini açısından zengindir. Bu vitamin bozulan kemik bütünlüğünü korur. Adaçayını beslenme rutininize eklediğiniz zaman kemiklerde incelme ve kırıkların oluşmasını önler. Kemik sağlığını korumaya katkıda bulunur.

CİLT SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Adaçayı cilt kozmetiğinde yoğun olarak kullanılır. Adaçayı ile yapılan merhemler egzama, sedef hastalığı, akne gibi hastalıklara karşı bir savunma hattı oluşturur. Cilt lekelerinin giderilmesinde ve iltihaplı bölgelere düzenli olarak uygulanması çirkin görünümü kademeli olarak ortadan kaldırır. Ultraviyole ışınlarının neden olduğu cilt kızarıklığını önler. Ciltteki yaşlanma belirtisini ortadan kaldırır.

AĞIZ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARINA İYİ GELİR: Adaçayı dişleri beyazlatan anti-mikrobiyal etkisi olan bir bitkidir. Boğaz enfeksiyonu, diş apnesi, ağız ülseri gibi hastalıkların iyileşmesini hızlandırır. Sentetik gargaralar yerine demlenmiş adaçayı ile günde 5 kez gargara yapmak boğaz ağrısı ve boğaz iltihabına (farenjit) iyi gelir.

KAS GERGİNLİĞİNİ AZALTIR: Adaçayı düz kaslardaki gerginliği azaltır. Astım ataklarında buhar soluması olarak kullanılır. Hava yollarındaki mukoza tıkanıklığını giderir. İltihabı kontrol etmenizi sağlar.

SAÇ SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Saç derisini besleyen adaçayı kepeği önler. Saçları temizleyen adaçayını saç diplerine uygulayın. 15 dakika bekledikten sonra kullandığınız şampuan ile saçlarınızı yıkayın.


Adaçayının Zararları


Adaçayını hamile kadınların kullanması tavsiye edilmez. Anne sütünün salınmasını azalttığı için emziren kadınların kullanamaması gerekir. 6 yaşından küçük çocuklara verilmesi önerilmez. Günde en fazla 3 fincan içilmeli. Fazla tüketilen adaçayı kan basıncını yükseltebilir. Kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar adaçayını dikkatli tüketmelidir. Konsantre adaçayı yağını içmeyin. Yüksek ve düşük tansiyon sorununuz varsa günde 1 fincandan fazla tüketmeyin.  Yüksek miktarda tüketilen adaçayı karaciğer ve sinir sistemine zarar verir. Ameliyat öncesi ve sonrası tüketilmesi önerilmez.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder