13 Temmuz 2020 Pazartesi

Karaciğer Yağlanmasına Karşı 7 Süper Besin


Karaciğer hücrelerinde aşırı derecede yağ toplanmasına karaciğer yağlanması denir. Karaciğer kendini koruma altına almak için yağ bezleri oluşturur. Toplumda her 5 kişiden birisinden karaciğer yağlanması görülür. Karaciğer yağlanmasına karşı uzmanların önerdiği 7 besin şunlardır:



1- Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli sebzeler: karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.

2- Yağsız süt ürünleri: Süt grubu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan proteinleri temin eder. Aşırıya kaçmamak şartıyla yağsız süt içmek gerekir.

3- Böğürtlen, mor üzüm ve yaban mersini; mor renkli meyveler
antioksidan açısından zengindir. Bu meyveler karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinleri vücuttan uzaklaştırır.

4- Tam buğdaylı tahıllar: Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler lif bakımından zengin olduğu için her gün uygun miktarda tüketmek gerekir.

5- Kuru baklagiller:  Bitkisel protein ve lif içeriği yüksek olan kuru baklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gerekir. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketin.

6- Kırmızı renkli meyve ve sebzeler: Domates, karpuz, kızılcık, kırmızıbiber başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler güçlü antioksidan içerir. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeleri her öğünde tüketmelisiniz.

7- Su ve diğer sağlıklı içecekler: Karaciğer detoksu için her gün 3 litre su için. Suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir tüketerek sıvı alımına destek olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder