Karaciğer
hücrelerinde aşırı derecede yağ toplanmasına karaciğer yağlanması denir.
Karaciğer kendini koruma altına almak için yağ bezleri oluşturur. Toplumda her
5 kişiden birisinden karaciğer yağlanması görülür. Karaciğer yağlanmasına karşı
uzmanların önerdiği 7 besin şunlardır:
1- Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli
sebzeler: karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Sülfür içeriği yüksek olan
soğan ve sarımsak karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin
karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Enginar, karaciğer
detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.
2- Yağsız süt ürünleri: Süt grubu besinleri tüketmek,
vücudun ihtiyacı olan proteinleri temin eder. Aşırıya kaçmamak şartıyla yağsız
süt içmek gerekir.
3- Böğürtlen, mor üzüm ve yaban
mersini; mor renkli
meyveler
antioksidan
açısından zengindir. Bu meyveler karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir.
Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
4- Tam buğdaylı tahıllar: Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği,
çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu
besinler lif bakımından zengin olduğu için her gün uygun miktarda tüketmek
gerekir.
5- Kuru baklagiller:
Bitkisel protein ve lif içeriği yüksek olan kuru baklagiller karaciğer
yağlanmasına karşı tüketilmesi gerekir. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut,
mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketin.
6- Kırmızı renkli meyve ve sebzeler: Domates, karpuz, kızılcık, kırmızıbiber
başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler güçlü antioksidan içerir. Karaciğer
yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeleri her
öğünde tüketmelisiniz.
7- Su ve diğer sağlıklı içecekler: Karaciğer detoksu için her gün 3
litre su için. Suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu,
kefir tüketerek sıvı alımına destek olun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder