17 Temmuz 2020 Cuma

Kuşburnunun Özellikleri


Soğuk kış aylarında soğuk algınlığı yaşayanların en çok tükettiği bitki çaylardan birisi kuşburnudur. Soğuk algınlığı üşütme gibi durumlara karşı vücudu koruyan kuşburnunu günde 2 defa kullanmak gerekir. Ülkemizin her bölgesinde yabani olarak yetişen kuşburnu halk arasında yabani gülü, itburnu olarak bilinir. Kuşburnu meyvesi çilek gibi yalancı bir meyvedir.



Kuşburnu Çayının Faydaları


Kuşburnu meyve suyu ve çay olarak yaygın şekilde kullanılır. Sert ve çekirdeksiz olan kuşburnunda C vitamini,  sitrik ve malik asitler, pektinler, prosiyanidinler, kateşinler, flavonoitler gibi maddeler bulunur.

SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLER: Soğuk algınlığı ve üşütme gibi durumlara karşı vücudu korur. Günde 2 defa en az 2,5 gr tüketilmesi önerilir. Çay olarak tüketildiğinde 2-3 poşet çay tüketmek gerekir.

KANSIZLIĞA İYİ GELİR: Kadınlarda ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülür. Kuşburnu besinlerden aldığımız demiri serbest hale getirip vücudun kullanmasına yardımcı olur. Böylece demir eksikliğine bağlı kansızlığı önler.

GÖZLERİ KORUR: Kuşburnu bulunan likopen katarak ve diğer göz hastalıklarının ilerlemesini önler.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: A vitamini açısından zengin olan kuşburnu cildin elastikiyetini koruyup yaşlanmayı geciktirir. Yara izi ve aknelerin iyileşmesini hızlandırır. Kuşburnu çekirdekleri cilde canlılık kazandırır. Güneş kaynaklı yanıklara fayda sağlar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Yapısında C vitamini, polifenol ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Zengin minerallere sahip olan kuşburnu vücut direncini arttırır. Sinir sisteminde hücrelerin yenilenmesini sağlar.

KABIZLIĞI ÖNLER: Her mevsim yetişen kuşburnu kabızlık şikâyetleri için doğal bir şifa kaynağıdır. Bağırsak parazitlerini düşürüp kabızlığı giderir.

KANSERE KARŞI KORUR: Sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere çeviren serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu içindeki antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini önler.

KÖTÜ KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR: Kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Bu özelliği ile vücudu kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

Kuşburnu Tüketilirken Nelere Dikkat Edilir


5 adet kuşburnunu ezip çatlatın. 1 bardak kaynar su içinde 10 dakika demleyin. Demlerken demliğin kapağını kapalı tutun. Uzun süre kaynatırsanız içindeki C vitamini kaybolur. Karışımı yemeklerden 1 saat sonra için. Vitamin ve minerallerden tam anlamıyla faydalanmak için karışımı hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin. Kuşburnunu saklarken mutlaka ışıktan koruyun. Saklamayı can kavanozlarda yapın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder