Soğuk kış
aylarında soğuk algınlığı yaşayanların en çok tükettiği bitki çaylardan birisi
kuşburnudur. Soğuk algınlığı üşütme gibi durumlara karşı vücudu koruyan
kuşburnunu günde 2 defa kullanmak gerekir. Ülkemizin her bölgesinde yabani
olarak yetişen kuşburnu halk arasında yabani gülü, itburnu olarak bilinir. Kuşburnu
meyvesi çilek gibi yalancı bir meyvedir.
Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuşburnu
meyve suyu ve çay olarak yaygın şekilde kullanılır. Sert ve çekirdeksiz olan
kuşburnunda C vitamini, sitrik ve malik
asitler, pektinler, prosiyanidinler, kateşinler, flavonoitler gibi maddeler
bulunur.
SOĞUK ALGINLIĞINI ÖNLER: Soğuk algınlığı ve üşütme gibi
durumlara karşı vücudu korur. Günde 2 defa en az 2,5 gr tüketilmesi önerilir.
Çay olarak tüketildiğinde 2-3 poşet çay tüketmek gerekir.
KANSIZLIĞA İYİ GELİR: Kadınlarda ve çocuklarda demir
eksikliğine bağlı kansızlık görülür. Kuşburnu besinlerden aldığımız demiri
serbest hale getirip vücudun kullanmasına yardımcı olur. Böylece demir eksikliğine
bağlı kansızlığı önler.
GÖZLERİ KORUR: Kuşburnu bulunan likopen katarak ve
diğer göz hastalıklarının ilerlemesini önler.
CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: A vitamini açısından zengin olan
kuşburnu cildin elastikiyetini koruyup yaşlanmayı geciktirir. Yara izi ve aknelerin
iyileşmesini hızlandırır. Kuşburnu çekirdekleri cilde canlılık kazandırır.
Güneş kaynaklı yanıklara fayda sağlar.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Yapısında C vitamini, polifenol ve
antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Zengin minerallere
sahip olan kuşburnu vücut direncini arttırır. Sinir sisteminde hücrelerin
yenilenmesini sağlar.
KABIZLIĞI ÖNLER: Her mevsim yetişen kuşburnu kabızlık
şikâyetleri için doğal bir şifa kaynağıdır. Bağırsak parazitlerini düşürüp
kabızlığı giderir.
KANSERE KARŞI KORUR: Sağlıklı hücreleri kanserli
hücrelere çeviren serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucu olan kuşburnu
içindeki antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişmesini önler.
KÖTÜ KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR: Kandaki kötü kolesterolü düşürüp iyi
kolesterolün yükselmesini sağlar. Bu özelliği ile vücudu kalp ve damar
hastalıklarına karşı korur.
Kuşburnu Tüketilirken Nelere Dikkat Edilir
5 adet
kuşburnunu ezip çatlatın. 1 bardak kaynar su içinde 10 dakika demleyin.
Demlerken demliğin kapağını kapalı tutun. Uzun süre kaynatırsanız içindeki C
vitamini kaybolur. Karışımı yemeklerden 1 saat sonra için. Vitamin ve
minerallerden tam anlamıyla faydalanmak için karışımı hazırladıktan sonra 5
dakika içinde tüketin. Kuşburnunu saklarken mutlaka ışıktan koruyun. Saklamayı
can kavanozlarda yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder