16 Temmuz 2020 Perşembe

Kırmızı Pancarın Özellikleri


Kırmızı pancar besleyici ve faydalı bir bitkidir. Doğal antioksidan kaynağı olan pancar kansere karşı koruyucudur. İçerisinde bol miktarda protein, lif ve C vitamini içerir. Düzenli tüketildiği zaman bağışıklık sistemini destekler. Kalp ve beyin sağlığını koruyup sindirim sistemini düzene sokar. Çiğ yenebilen kırmızı pancar yemeklere sebze olarak katılır. Turşusu ve salatası yapılır. Birçok hastalığa karşı koruyucudur. Zayıflamaya yardımcı olduğu için diyet listelerinde yer alır. Bol sodyum içerdiği için aşırı tüketilmesi önerilmez. Kırmızı pancar ıspanakgiller ailesinden bir sebzesidir. Folat, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ile A, B6 – B12, C ve K vitaminleri içerir. Kalp damar sağlığı için çok faydalıdır. Kalori değeri düşüktür. Her mevsim bolca tüketilebilir. 100 gram kırmızı pancar 44 kalori içerir.



Kırmızı Pancarın Faydaları


TANSİYONU KONTROL ALTINA ALIR: Kırmızı pancar tansiyonu kontrol altına alır. Kalp krizi, kalp yetmezliği inme gibi hastalık riskini azaltır. Kırmızı pancar tansiyonu 4-10 mmHG düşürür. İçerisinde bulunan yüksek nitrat konsantrasyonu sayesinde kan basıncı düşürücü etkisi vardır. Tansiyona olan olumlu etkisinden faydalanmak için düzenli tüketmek gerekir.

İLTİHAP VE ÖDEMLE MÜCADELE EDER: Kronikleşmiş ödem ve iltihabı giderir. Kırmızı pancar doğal bir anti-enflamatuar olan betalain pigmentlerini içerdiği için vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER: Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lifli besinler tüketmek gerekir. Lifli besinler tüketmek bağırsak içindeki yararlı bakterileri besler, kolonları temizler. Lifli besinler kabızlık oluşumunu engeller. Kolon kanseri ve tip 2 diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltır.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR: İnsanlar yaşlanmaya başladıkça zihinsel ve bilişsel işlevleri yavaşlar. Bazı kişilerde bu yavaşlama bunamaya neden olur. Beyine yeterli oksijenin gitmemesi ve kan dolaşımının olmaması sinirlere zarar verir. Kırmızı pancar içindeki nitrat kan damarlarını genişletir. Böylece beyine giden kan akışını arttırarak zihinsel aktiviteleri hızlandırır. Pancar beynin ön lobuna taşınan kan miktarını arttırır. Böylece kişinin karar verme yetisi, düşünme becerisi ve hafızası gelişir.

KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR: Kırmızı pancar antioksidan ve anti-inflamatuar özelliği ile kansere karşı savaş açar. Meme kanseri olan kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatır.

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR: Düşük kalorili yüksek besin değeri olan kırmızı pancar kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. İçinde yüksek oranda su, protein ve lif içerir. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi ile ödemleri kurutur.

Kırmızı Pancarın Zararları


Kırmızı pancarın aşırı ve orantısız tüketimi bazı sağlık sorunlara yol açabilir. Kırmızı pancarı ölçüsüz tüketenlerde; kalsiyum seviyesinde düşüş, ciltte kızarma, böbreklerde tahribat, kan basıncında düşüş, kan şekerinde dalgalanmalara neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder