Kırmızı
pancar besleyici ve faydalı bir bitkidir. Doğal antioksidan kaynağı olan pancar
kansere karşı koruyucudur. İçerisinde bol miktarda protein, lif ve C vitamini
içerir. Düzenli tüketildiği zaman bağışıklık sistemini destekler. Kalp ve beyin
sağlığını koruyup sindirim sistemini düzene sokar. Çiğ yenebilen kırmızı pancar
yemeklere sebze olarak katılır. Turşusu ve salatası yapılır. Birçok hastalığa
karşı koruyucudur. Zayıflamaya yardımcı olduğu için diyet listelerinde yer alır.
Bol sodyum içerdiği için aşırı tüketilmesi önerilmez. Kırmızı pancar
ıspanakgiller ailesinden bir sebzesidir. Folat, magnezyum, potasyum, fosfor,
demir ile A, B6 – B12, C ve K vitaminleri içerir. Kalp damar sağlığı için çok
faydalıdır. Kalori değeri düşüktür. Her mevsim bolca tüketilebilir. 100 gram
kırmızı pancar 44 kalori içerir.
Kırmızı Pancarın Faydaları
TANSİYONU KONTROL ALTINA ALIR: Kırmızı pancar tansiyonu kontrol
altına alır. Kalp krizi, kalp yetmezliği inme gibi hastalık riskini azaltır.
Kırmızı pancar tansiyonu 4-10 mmHG düşürür. İçerisinde bulunan yüksek nitrat
konsantrasyonu sayesinde kan basıncı düşürücü etkisi vardır. Tansiyona olan
olumlu etkisinden faydalanmak için düzenli tüketmek gerekir.
İLTİHAP VE ÖDEMLE MÜCADELE EDER: Kronikleşmiş ödem ve iltihabı
giderir. Kırmızı pancar doğal bir anti-enflamatuar olan betalain pigmentlerini
içerdiği için vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER: Sindirim sisteminin düzenli
çalışması için lifli besinler tüketmek gerekir. Lifli besinler tüketmek
bağırsak içindeki yararlı bakterileri besler, kolonları temizler. Lifli
besinler kabızlık oluşumunu engeller. Kolon kanseri ve tip 2 diyabet gibi
kronik hastalık riskini azaltır.
BEYİN SAĞLIĞINI KORUR: İnsanlar yaşlanmaya başladıkça
zihinsel ve bilişsel işlevleri yavaşlar. Bazı kişilerde bu yavaşlama bunamaya
neden olur. Beyine yeterli oksijenin gitmemesi ve kan dolaşımının olmaması
sinirlere zarar verir. Kırmızı pancar içindeki nitrat kan damarlarını
genişletir. Böylece beyine giden kan akışını arttırarak zihinsel aktiviteleri
hızlandırır. Pancar beynin ön lobuna taşınan kan miktarını arttırır. Böylece kişinin
karar verme yetisi, düşünme becerisi ve hafızası gelişir.
KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR: Kırmızı pancar antioksidan ve anti-inflamatuar
özelliği ile kansere karşı savaş açar. Meme kanseri olan kanser hücrelerinin
çoğalmasını yavaşlatır.
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR: Düşük kalorili yüksek besin değeri
olan kırmızı pancar kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. İçinde
yüksek oranda su, protein ve lif içerir. Sindirim sistemini düzenleyici etkisi
ile ödemleri kurutur.
Kırmızı Pancarın Zararları
Kırmızı
pancarın aşırı ve orantısız tüketimi bazı sağlık sorunlara yol açabilir. Kırmızı
pancarı ölçüsüz tüketenlerde; kalsiyum seviyesinde düşüş, ciltte kızarma,
böbreklerde tahribat, kan basıncında düşüş, kan şekerinde dalgalanmalara neden
olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder