8 Temmuz 2020 Çarşamba

Çörek Otu Yağının Özellikleri


Çörek otu mavi ve beyaz çiçekleri olan küçük bir bitkinin siyah tohumlarıdır. Bu siyah tohumlardan elde edilen yağ binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Yan etkisi son derece düşük olup klasik ilaçlara alternatif olabilecek etkilere sahiptir. Çörek otu yağı binlerce yıldır kullanılan faydalı yağıdır. İlaç, gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Romatoid arterit, astım, alerjik rinit gibi pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olur.



Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?


CİLT SAĞLIĞI İÇİN: Bu yağı kapsül şeklinde ya da topikal olarak kullanılır. Evde yapılan kürlere, kremlere, losyonlara ve şampuanlara katılır. Cilt tarafından hızlıca emildiği için masaj yağı olarak da kullanılır. Çörek otu yağı çok baskın bir yağdır. Bu yüzden kullanmadan önce hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltilir.
BESLENİRKEN:  Yemeklere, soslara, çorbalara ve içeceklere lezzet vermek için katılır. Sağlık desteği için oral yoldan takviye olarak kullanılır. Eczanelerde jel kapsüller halinde satılan çörek otunun sabit bir kullanım dozu yoktur. Günlük 2 gram tüketilebilir.


Çörek Otu Yağının Faydaları


SAÇ SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Saçları yeniler ve onarır. Kuru ve cansız saçlara parlaklık verir. İçerdiği timokinon saçların uzamasına yardımcı olur. Saç derisi üzerinde oluşan egzama ve iltihaplı yaraları kurutur. Saçın parlak, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlar. Duştan yarım saat önce saç diplerine ve uçlarına çörek otu yağı ile masaj yapın. 30 dakika bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı haftada 2 kere tekrar edin.
CİLT SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Kış mevsiminde kurutan ve çatlayan ciltlere iyi gelir. Cildi yumuşatır ve çatlakları azaltır. Anti-inflamatuar özelliği ile iltihapları kısa sürede iyileştirir. Sedef, akne, vitiligo gibi cilt sorunları için de kullanılır.
KANSERLE MÜCADELE EDER:  Çörek otu yağı kanserle mücadele gücüne sahip bir bileşik olan timokinon açısından zengindir. Farelerle yapılan deneylerde tümörleri küçültüp tümörlü hücrelerin büyümesini yavaşlattığı gözlemlenmiştir.  
KOLESTROLÜ DENGELER: içerdiği linoleik ve oleik asitler sayesinde kolesterolü düşürüp kolesterolün dengelenmesine yardım eder.
ASTIM SEMTOMUNU AZALTIR:  Anti-inflamatuar etkiye sahip olan çörek otu yağı astım semptomlarının baskılar. Solunum yollarındaki iltihabın azaltarak bronşit semptomlarını hafifletir.
MİDE SORUNLARINI GİDERİR: Midede meydana gelen ağrı ve krampları azaltır. Çörek otu yağı reflüyü azalttığı gibi gaz, karın şişliğini giderir.
ZAYIFLAMA YARDIMCI OLUR: trigliserid seviyesini düşürerek vücut kitle endeksinin azaltır. İnsülin seviyesini de kontrol ederek metabolizmayı hızlandırır. İnsülin seviyesinin dengelenmesi ile glukoz kontrolü sağlanır. Böylece açlık hissi azalır. Açlık hissinin azalması ve metabolizmanın hızlanması ile kilo vermek kolaylaşır.
VÜCUT ŞİŞKİNLİĞİNİ ALIR: Çörek otu çok iyi bir iltihap kurutucu ve ödem attırıcıdır. Çörek otunun içinde bulunan timokinon isimli antioksidan vücut şişliğini alıp vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Çörek Otu Yağının Zararları


Her şeyin fazlası zarardır. Bu durum çörek otu için de geçerlidir. Aşırı çörek otu kullanımı karaciğer ve böbrek hasarlarına neden olur. Bazı ilaçlarla etkileşime girip sağlığı tehlikeye atabilir. Bu yüzden sürekli ilaç kullanan kişiler doktora danışmadan çörek otu kullanmasın. Hamile ve emziren kadınlar kullanmadan önce doktordan onay alması gerekir. Topikal kullanımlarda bazı insanlarda alerjik döküntüye neden olabilir. Cildin küçük bir bölümünde test etmeden kullanmayın. İçildiği zaman şişkinliğe, kabızlığa, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Kan basıncını düşürüp kanın pıtılaşmasını yavaşlatır. Bu yüzden kanama riski artabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder