25 Temmuz 2020 Cumartesi

Siyah Çayın Özellikleri


Siyah çay dünya genelinde en çok tüketilen şifalı bitkidir. Çay vücudu; kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı korur. Aşırı çay tüketimi kabızlık ve demir eksikliği gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden günde 3-5 bardak çay tüketilmesi önerilir.



Siyah Çayın Faydaları


Siyah çay;  kalp ve damar sağlığını korumanın yanı sıra felç ve kalp krizi riskini de azaltır. Siyah çay antioksidan özelliği ile vücudu kansere karşı korur. Damarların sertleşmesini de önleyen siyah çayın böbrek taşı riskini de azaltır.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR: Siyah çay kemik yoğunluğunu arttırıp kemikleri destekler, osteoporoz ve arterit riskini azaltır.

DİYABET RİSKİNİ AZALTIR: Düzenli olarak günde 2 fincan siyah çay tüketen kişilerde tip 2 diyabet oluşumu % 70 oranında azalır.

AĞIZ SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Siyah çay ağız içinde plak oluşumunu azaltıp diş çürümesine neden olan bakterilerin gelişimini kısaltır. Siyah çayda bulunan polifenler ağız boşluğundaki bakterilerin diş plak oluşturmasını önler. 

STRESİ AZALTIR: Siyah çay içindeki L- theanine rahatlama ve uzun süreli konsantrasyon sağlar. Gün içinde 2 fincan siyah çay içmek stres hormon seviyesini düşürür.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR: Siyah çay içindeki alkylamine antijenleri bağışıklık sistemini güçlendirir. Virüslerle savaşıp vücut için koruyucu kalkan olur.

SİNDİRİMİ DÜZENLER: Siyah çayda bulunan taneler mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde iyileştirici etki sağlar. Sindirim sisteminin çalışmasını düzene sokar.

ENERJİ VERİR: Siyah çayda yüksek kafein bulunur. Kafein kan akışına yardımcı olup beyin fonksiyonlarını güçlendirir.  Ayrıca metabolizma ve solunum sistemiyle kalp ve böbrekleri de uyarır.

Siyah Çayın Yan Etkileri


Siyah çayın taze, yeni toplanmış olmasına dikkat edin. Demir eksikliği sorunu olan kişiler yemekten sonra çay içmek için en az 30 dakika beklemesi gerekir. Yaşlılar, hamileler ve çocuklara limonlu çay önerilir. Günde 3 fincandan çok içilmesi önerilmez.  Aşırı çay içmek demir eksikliğine bağlı anemiyi artırır.  Aşırı çay tüketimi çarpıntıya neden olur. Bazı durumlarda kanın pıtılaşmasını yavaşlatır. Yüksek tansiyon sorunu olan hastalara önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder