5 Temmuz 2020 Pazar

Anne Sütünü Artıran Faydalı Besinler Ve Bitki Çayları


Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bebeklerin ilk 6 ay mutlaka emzirilmesi gerekir. Emzirmek hem anneye hem de bebeğin sağlığına olumlu yönde katkı sağlar. Anneler emzirme döneminde normal dönemlerine göre daha çok sıvı alması gerekir. Vücut bu dönemde süt üretmek için çok fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Emzirme döneminde annenin yeterli miktarda sıvı almaması durumunda annelerin sütü bebeklerine yetmeyebilir.




Süt Yapımını Neler Etkiler


Annenin sütünün artması için yapılacak en önemli hamle bebeğin sık sık emzirilip memelerin tamamen boşaltılmasıdır. Annenin yorgunluk ve stresten uzak durması, rahat bir uyku çekmesi, düzenli ve dengeli beslenmesi annenin süt üretimini arttırır. Memenin küçük olması süt salgı miktarını etkilemez. Meme uçları emzirmeden önce yapılan masajla emmeye hazır hale getirilir. Süt üretimi için annenin dengeli beslenmesi ve sıvı alması gerekir. Annenin aşırı kalorili beslenmesi, tatlı alımını arttırması annenin süt üretimini arttırmaz. Süt üretimi için annelerin sebze, meyve ve yeşil salatayı bol tüketmesi gerekir. Anne yeterli süt ve süt ürünleri ile protein ve demir içeren gıdaları dengeli bir şekilde almalıdır.


Anne Sütünün Yeterli Olduğunun Değerlendirilmesi



Anne sütünün yeterli olup olmadığı bebeğin kilosuna göre değerlendirilir.
Bebekler ilk 5 günde doğum ağrılıklarının % 10’unu kaybeder. 10. Günün sonunda bebek doğum ağırlığına ulaşır. %10’dan daha fazla kilo kaybı varsa uzmana başvurmak gerekir. Bebek 10. günden sonra günlük 10-25 gr kilo almalıdır.

Anne Sütünün Bebeğe Faydaları



Anne sütü bebeği ishal, akciğer hastalıkları ve bulaşıcı hastalıklardan korur. Bebeğin ilk aşısı anne sütüdür. Anne sütü bebek tarafından çok kolay sindirilir. Bebek organizması anne sütünü verimli bir şekilde kullanır. Mikropsuz olan anne sütü bebeği tüm enfeksiyonlardan korur. İlk salgılanan ağız sütü bağırsakları kaplayarak bebeği hastalıklardan korur. Anne sütü bebek ile anne arasındaki psikolojik bağı güçlendirir. Zekayı arttıran anne sütü bebek sarılığının düzelmesini kolaylaştırır. Anne sütü yapay beslenmeden daha ucuzdur. Kullanımı da kolaydır. Anne sütü annenin sağlığını korur. Anne sütü anne ile bebek arasında sevgi bağının kurulmasını sağlar. Anneyi meme, yumurtalık kanserine karşı korur.

Anne Sütünü Artıran Besinler Ve Bitki Çayları



1-Amber Çiçeği: Susuzluğu gideren amber çiçeği süt bezlerini uyararak prolaktin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bağırsak ve mide düzenleyici etkisi vardır. Demir ve magnezyum açısından zengin olan amber çiçeği kadınlarda da adet düzenleyici etkisi vardır.

2-Rezene: sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olan rezene anne sütünü artırıcı bir galaktogog özellikli bitkidir. Sodyum ve potasyum açısından zengin olan rezene vücudun sıvı dengesini sağlar.


3-Mine Çiçeği: Hipofiz bezinden prolaktin ve oksitsin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Ferahlatıcı ve stres giderici etkisi vardır. Sinir sistemini güçlendiren mine çiçeği uykuyu düzenler.

4-Keçi Sedefotu: Anne sütünü arttıran en önemli galaktogog bitki türlerinden biridir. Antioksidan etkisi ile sindirim sisteminin çalışmasını düzene sokar. Kan şekerini düzenlemesinden dolayı diyabet tedavisi, zayıflamada sık kullanılan bir bitkidir.

5-Bikarbonat: Sindirime yardım eden bikarbonat mide gazını ve ekşimeleri giderir. Mide ve bağırsak yollarını temizler.

6- Ağaç Çileği (Ahududu): Bağışıklık sistemini güçlendiren ağaç çileği yağ yakımını hızlandırır. Kanı temizler ve vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.

7- Çemenotu: En önemli galaktogog bitkilerin başında gelen çemenotu doğum sonrası annelerin günde 2-3 bardak çay gibi tüketilmesi tavsiye edilir. Vitamin ve mineral açısından da çok güçlü olan çemenotu; kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum açısından zengindir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder