15 Temmuz 2020 Çarşamba

Kediotunun Genel Özellikleri



Kediotunun çiçekleri parfüm yapımında kullanılır. Kökleri ise rahatlatıcı ve uyku verici etkiye sahiptir. Menopoz, adet öncesi sendromu, baş ve kas ağrısına iyi gelir. Kediotu kökü ekstresi kapsül veya sıvı formda takviye olarak kullanılır. Ayrıca çay olarak da tüketilir. Boyu 0,5- 1,5 metre arasında değişir. Yaz mevsiminde beyaz, mor veya pembe çiçekler açar. İçeriğindeki güçlü bileşenlerden dolayı keskin bir kokusu vardır. Asya ve Avrupa’ya özgü olan kediotunun 250 den fazla türü var. Ülkemizde Erzurum, Kars, Ağrı çevresinde yetiştirilir.




Kediotunun Faydaları Nelerdir?


KORKU VE KAYGIYI ÖNLER: İçeriğindeki valeranik asit beyindeki GABA reseptörlerini etkileyerek, stres, korku ve kaygıyı önler. Anksiyolitik (kaygı ve korku giderici) ilaç gibi etki eder.

KAS KASILMASINI ÖNLER: İçerdiği izovalerik asit istemsiz kas kasılmalarını yok eder. Kediotu iyi bir kas gevşeticidir. Bu özelliğiyle adet ağrısı ve şiddetli uterus kasılmasını azaltır.

UYKU ARTTIRIR: İçerdiği linarin ile uykusuzluk sorununu giderir. İçindeki hesperidin iyi bir yatıştırıcıdır. İridoidler de sakinleştirici etki oluşturur. Uykusuzluk sorunu yaşayan yetişkinlerin derin uykuya hızlı geçiş yapmalarını sağlar. Uzun süre kullanılan kediotu uykuda geçirilen süreyi arttırır.

AĞRILARI DİNDİRİR: Kediotu sinir sistemi üzerinde doğal bir ağrı kesici etkisi vardır. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda analjezik etkisi olduğu tespit edilmiştir. Siyatik ağrısına iyi gelir.

KALP SAĞLIĞINI KORUR: Kediotu kan basıncını düzeltip kalp krizi riskini azaltır. Hesperidin maddesi kan damarlarını açarak kalp sağlığına katkı sağlar. Hipertansiyona iyi gelir. Düz kas üzerindeki gevşetici etkisinden dolayı kalp çarpıntısını giderir.

DİKKAT EKSİKLİĞİNİ GİDERİR: Yapılan araştırmada dikkat eksikliği çeken 5-12 yaş çocuklarında kediotu dikkat eksikliğinde görülen endişe, huzursuzluk, dürtüsellik, konsantrasyon zorluğu ve obsesif davranışları önlediği tespit edilmiştir.

Kediotu Nasıl Kullanılır?


Kedi otu aktarlarda kurutulmuş ve toz halinde bulunur. Kediotu bitkinin köklerinden ya da saplarından elde edilir. Kuru kökler çay, kapsül ve tablet şeklinde satılır. Etkisini 2 hafta düzenli olarak kullanınca görebilirsiniz. Tıpta uykusuzluk ve kaygı tedavisinde kullanılır. Kediotu kökü uyku için kullanılacaksa uykudan 1 saat önce kullanılmalıdır. 3 yaşından büyük çocuklar için meyve suyu veya süte karıştırarak verilir. İki çay kaşığı kediotu 2 bardak su içine katılır. 1 tatlı kaşığı şeker ve bal ile tatlandırılır.

Kediotunun Zararları Nelerdir?


Kediotu tüketimi sonucunda bazı durumlar ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, huzursuzluk, gibi durumlar görülebilir. Kedi otu bazı ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabilir ya da arttırabilir. Alkol ve antidepresan kullananlar, karaciğer kaynaklı hastalığı olanlar, dikkat gerektiren işlerde çalışanlar, hamile ve emziren kadınlar, 3 yaş altı çocukların kullanılması önerilmez. Anestezi etkisini azaltacağı için ameliyattan 1 hafta önce kullanmayı bırakın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder