11 Temmuz 2020 Cumartesi

Ihlamur Nedir?


Ihlamur kuzey yarım kürede ılıman iklim bölgelerinde yerleşir. Ihlamur ağacı 30 metreye kadar ulaşır. 1000 yıl yayabilen ıhlamurun 80 türü vardır. Bitki çayı ıhlamur ağacının çiçek, yaprak ve kabuğundan yapılır. En değerli kısmı çiçekleridir. Sarımsız beyaz ve hoş kokulu bir bitkidir. Yaprakları belirgin bir kalp şeklindedir. Krem renkli, tatlı, yumuşak, yuvarlak meyveleri vardır. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir.
Çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilir. En uygun zamanı Haziran ve Temmuz aylarıdır. Büyük yapraklı ıhlamurlar Marmara ve Karadeniz bölgesinde yetişir.



Ihlamurun Faydaları Nelerdir?


İYİ BİR SAKİNLEŞTİRİCİDİR: Ihlamur çayı sakinleştirici ve ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Kışın havaların soğumasıyla birlikte limon ve balla karıştırılıp içilir. Sakinleştirici etkisi açısından çocuklar ve bebekler için tüketimi uygundur.

HASTALIKLARA KARŞI VÜCUDU KORUR: Ihlamur; soğuk algınlığı, grip, öksürük, nezle gibi hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırır. Ihlamur çiçeğinden elde edilen bileşikler çeşitli bakteri ve maya türlerine karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudu hastalıklara karşı güçlendirir.  

GÜÇLÜ BİR BALGAM SÖKÜCÜDÜR: Ihlamur güçlü bir balgam sökücü ve nefes açıcıdır. Çiçeğinde bulunan faydalı antioksidanlar iltihapları giderir. Solunum yolları, kalp damar sağlığı ve kanser için etkili bir şifalı bitkidir.

YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELİR: Yüksek tansiyona iyi gelen ıhlamur aynı zamanda kalp spazmını önler. Adet ağrısı çeken kadınlar ve bağırsak mide bozukluğu olanlara ıhlamur tavsiye edilir. Tonik olarak veya buhar banyosu yoluyla cilt, göz, saç temizliğinde kullanılır.

İLTİHAP GİDERİCİDİR: Ihlamur içinde yer alan iltihap gidericiler solunum yolu iltihabı, kas ağrısı, kas spazmı, eklem ve baş ağrılarına iyi gelir.

KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER: Kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Arterlerde ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı önler. Damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi ve kalp krizi riskini azaltır. Ayrıca hipertansiyona iyi gelir.

CİLT SAĞLIĞINI KORUR: Ihlamur çayı buhar banyosu için faydalıdır. Gözenekleri açıp kirlenme sonucu oluşan lekeleri temizler. Cilt iltihabını yok eder. Kuruyan cildi nemlendirip güneş kaynaklı cilt sorunlarını çözer. Tonik olarak pamuk yardımıyla cilde uygulanır.

SAÇLARI BESLER: Saçları parlatmak için ıhlamur yaprağını kaynatıp saçlarınızı bu kaynatılan suyla yıkayın. Ihlamur suyu kafa derinizi rahatlatır. Saç derinizi ve saç kökünüzü güçlendirip saçlarınızın dökülmesini önler.

Ihlamurun Yan Etkileri Ve Zararları


Kalp hastaları için ıhlamur tavsiye edilmez. Uzun süreli kullanılması yoğun kardiyotosik etki yaratır. Lityum kullanan kişiler doktora danışmadan ıhlamur kullanmasın. Ihlamur hafif reaksiyon oluşma riski vardır. Hamile ve emziren kadınlara önerilmez. Anemi hastaları sınırlı ölçüde tüketmelidir. Yemekten sonra içilirse hazım güçleşir. Kişide uyuşukluğa neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder