18 Temmuz 2020 Cumartesi

Kuşkonmaz Nedir?


Yüksek besin değerine sahip olan kuşkonmaz antioksidan ve anti-inflamatuar bakımından zengin bir şifalı bitkidir. Vitamin ve mineral deposu olan kuşkonmaz ülkemize Hint kültüründen gelmiştir. Yemeklere katılarak tüketilir. Kalp damar hastalıkları, üreme sorunları, bağışıklık ve kemik sağlığı için çok faydalıdır. Afrodizyak etkisi ile depresyona karşı etkili bir bitkidir. İdrar yolu sağlığını koruyup serbest radikallerin etkisini azaltır. folik asit (B9 vitamini) içerdiği için uzmanlar hamilelik döneminde tüketilmesini önermez. Kuşkonmazda çok düşük miktarda yağ bulunur. Bu yüzden kalorisi azdır ve kolesterol yapmaz. Demir ve çinko mineralleri açısından zengindir. İçeriğinde A, C, E, K, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri bulunur. Zengin bir diyet lif kaynağı olan kuşkonmaz; potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.



Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır?


Besleyici ve lezzetli bir bitki olduğu için günlük beslenmeye dahil etmesi kolaydır. Filizleri meze olarak tüketilir. Tomurcukları yenen kuşkonmaz ızgara, kavurma ve sote olarak garnitür ve salatalarda kullanılır. Filizler tatlarını kaybetmeden önce düz ve sağlam olanlar seçilir. Konserve olarak da hazırlanır.

Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?


HAMİLELİĞE FAYDA SAĞLAR: İçindeki yüksek B9 vitamini içeren kuşkonmaz doğum kusurları riskini azaltır. B9 vitamin eksikliğinde öğrenme güçlüğü, bağırsak ve mesane kontrol kaybı ve otistik bozukluklar görülür. Yarım bardak kuşkonmaz hamile kadınların günlük folik asit ihtiyacının % 22’sini karşılar.

KANSERE KARŞI VÜCUDU KORUR: Mor kuşkonmaz, meyve ve sebzelere kırmızı, mavi ve mor renk tonlarını veren antosiyaninlerle doludur. Antosiyaninler vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Pişirilmesi kanserle mücadele potansiyelinin aktif hale getirir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU ÖNLER: İçerisinde asidik asit idrarı uyarıp böbrek taşlarını çözer. Doğal bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki aşırı tuz ve toksik sıvıdan kurtularak vücuttaki ödemi atar.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUR: Bağırsak hareketlerini destekleyen lif bakımından zengindir. Az miktarda çözünen lif içerir. Bağırsaktaki dost bakterileri çoğaltır. Metabolizma için önemli bir prebiyotik olan ve insülin içerir. İnsülinler vesin maddelerinin bağırsaklarda emilmesini sağlar. Mide kanserini önler. Hazımsızlık tedavisinde kullanılır.

ZARARLI KOLESTEROL SEVYESİNİ DÜŞÜRÜR: Antioksidan bakımından zengin olan kuşkonmaz kandaki yağ oran yüksekliğini giderir. Kuşkonmazdaki diyet lifi ve niasin zararlı kolesterol seviyesini azaltır.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR: Yüksek tansiyonu düşüren mineral ve potasyum içerir. Potasyum kan damarlarının duvarlarını genişletip idrar yoluyla fazla tuzun atılmasını sağlayarak kan basıncını azaltır.

DİYABETE İYİ GELİR: Kuşkonmazda bulunan antienflamatuar besinler, tip 2 diyabet ve kronik rahatsızlık riskini azaltır. Vücudun kan şeker seviyesini düzenler. İnsülin salgılanmasını artırarak anti-diyabetik etki gösterir.

DEPRESYONU HAFİFLETİR: Kuşkonmazda bulunan lityum, vücuttaki sodyum akışını etkiler. Saldırganlık, hiperaktivite ve öfke gibi manik depresyon tedavisinde kullanılır. Kuşkonmaz hafızanın güçlendirilmesine ve östrojen salgılanmasının artmasına yardımcı olur. Sinir sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.

Kuşkonmazın Zararları Nelerdir?


Kuşkonmaz içinde bulunan rafinoz adlı karbonhidrat gaza neden olur. Zambak ailesine alerjisi olanlar kullanırken alerjik reaksiyona dikkat edin. Gut ve böbrek taşı rahatsızlığı olanlar pürin içeriğinden dolayı dikkat etmesi gerekir. Kuşkonmaz tükettikten sonra idrardan zararsız tuhaf bir koku gelebilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder