Yüksek besin
değerine sahip olan kuşkonmaz antioksidan ve anti-inflamatuar bakımından zengin
bir şifalı bitkidir. Vitamin ve mineral deposu olan kuşkonmaz ülkemize Hint
kültüründen gelmiştir. Yemeklere katılarak tüketilir. Kalp damar hastalıkları,
üreme sorunları, bağışıklık ve kemik sağlığı için çok faydalıdır. Afrodizyak
etkisi ile depresyona karşı etkili bir bitkidir. İdrar yolu sağlığını koruyup
serbest radikallerin etkisini azaltır. folik asit (B9 vitamini) içerdiği için
uzmanlar hamilelik döneminde tüketilmesini önermez. Kuşkonmazda çok düşük
miktarda yağ bulunur. Bu yüzden kalorisi azdır ve kolesterol yapmaz. Demir ve
çinko mineralleri açısından zengindir. İçeriğinde A, C, E, K, B2, B3, B5, B6,
B9 vitaminleri bulunur. Zengin bir diyet lif kaynağı olan kuşkonmaz; potasyum,
magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir.
Kuşkonmaz Nasıl Kullanılır?
Besleyici ve
lezzetli bir bitki olduğu için günlük beslenmeye dahil etmesi kolaydır.
Filizleri meze olarak tüketilir. Tomurcukları yenen kuşkonmaz ızgara, kavurma
ve sote olarak garnitür ve salatalarda kullanılır. Filizler tatlarını
kaybetmeden önce düz ve sağlam olanlar seçilir. Konserve olarak da hazırlanır.
Kuşkonmazın Faydaları Nelerdir?
HAMİLELİĞE FAYDA SAĞLAR: İçindeki yüksek B9 vitamini içeren
kuşkonmaz doğum kusurları riskini azaltır. B9 vitamin eksikliğinde öğrenme
güçlüğü, bağırsak ve mesane kontrol kaybı ve otistik bozukluklar görülür. Yarım
bardak kuşkonmaz hamile kadınların günlük folik asit ihtiyacının % 22’sini
karşılar.
KANSERE KARŞI VÜCUDU KORUR: Mor kuşkonmaz, meyve ve sebzelere
kırmızı, mavi ve mor renk tonlarını veren antosiyaninlerle doludur.
Antosiyaninler vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. Pişirilmesi
kanserle mücadele potansiyelinin aktif hale getirir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU ÖNLER: İçerisinde asidik asit idrarı uyarıp
böbrek taşlarını çözer. Doğal bir idrar söktürücüdür. Vücuttaki aşırı tuz ve toksik
sıvıdan kurtularak vücuttaki ödemi atar.
SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUR: Bağırsak hareketlerini destekleyen
lif bakımından zengindir. Az miktarda çözünen lif içerir. Bağırsaktaki dost
bakterileri çoğaltır. Metabolizma için önemli bir prebiyotik olan ve insülin
içerir. İnsülinler vesin maddelerinin bağırsaklarda emilmesini sağlar. Mide
kanserini önler. Hazımsızlık tedavisinde kullanılır.
ZARARLI KOLESTEROL SEVYESİNİ DÜŞÜRÜR: Antioksidan bakımından zengin olan
kuşkonmaz kandaki yağ oran yüksekliğini giderir. Kuşkonmazdaki diyet lifi ve
niasin zararlı kolesterol seviyesini azaltır.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR: Yüksek tansiyonu düşüren mineral ve
potasyum içerir. Potasyum kan damarlarının duvarlarını genişletip idrar yoluyla
fazla tuzun atılmasını sağlayarak kan basıncını azaltır.
DİYABETE İYİ GELİR: Kuşkonmazda bulunan antienflamatuar
besinler, tip 2 diyabet ve kronik rahatsızlık riskini azaltır. Vücudun kan
şeker seviyesini düzenler. İnsülin salgılanmasını artırarak anti-diyabetik etki
gösterir.
DEPRESYONU HAFİFLETİR: Kuşkonmazda bulunan lityum,
vücuttaki sodyum akışını etkiler. Saldırganlık, hiperaktivite ve öfke gibi
manik depresyon tedavisinde kullanılır. Kuşkonmaz hafızanın güçlendirilmesine
ve östrojen salgılanmasının artmasına yardımcı olur. Sinir sistemi üzerinde
olumlu bir etkiye sahiptir.
Kuşkonmazın Zararları Nelerdir?
Kuşkonmaz
içinde bulunan rafinoz adlı karbonhidrat gaza neden olur. Zambak ailesine
alerjisi olanlar kullanırken alerjik reaksiyona dikkat edin. Gut ve böbrek taşı
rahatsızlığı olanlar pürin içeriğinden dolayı dikkat etmesi gerekir. Kuşkonmaz
tükettikten sonra idrardan zararsız tuhaf bir koku gelebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder