21 Temmuz 2020 Salı

Papatya Çayının Özellikleri


Papatya çayının yaygın olarak kullanılan bir şifalı bitkidir. Hoş kokulu yabani bir bitkidir. Sinüzite karşı en etkili madde olarak bilinir. Güçlü bir antidepresan etkisine sahiptir. Regl döneminde çok etkili bir yatıştırıcıdır. Saç rengini açan papatya saç derisindeki kaşıntıya iyi gelir. Papatyada bulunan Alfa bisabolol maddesi ülsere, Azulene ise mide yanmasına iyi gelir. Anavatanı Türkiye’dir. Önemli bir yan etkisi olmayan papatya geçmişten günümüze en yaygın kullanılan şifalı bitkidir.




Papatya Çayının Faydaları


SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINA İYİ GELİR: Soğuk algınlığı, bronşit ve üst solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bitkisel ilaç gibi tüketilen papatya çay olarak da tüketilir.

ZAYIFLAMAYA YARDIM EDER: Kurutulmuş papatya sindirim sistemini uyarıp iştah kaybına neden olur. Zayıflamak isteyenlere diyetisyenler papatya çayını önerir.

ADET AĞRILARINI AZALTIR: Yapılan araştırmalar papatya çayının adet ağrılarını azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca i kadınların, ağrıya eşlik eden endişe ve sıkıntılarında azalma olduğunu belirtmişlerdir.

DİYABETE İYİ GELİR: Papatya çayı diyabet hastalarında kan şekerini düşürür. Ancak bu papatyanın diyabet ilaçları yerine geçebileceği anlamına gelmez.

KEMİK ERİMESİNİ YAVAŞLATIR: Kemik yoğunluğunun azalmasına kemik erimesi denir. Kemik erimesi kemiklerde kırılma ve şekil bozukluğuna neden olur. Kemik erimesi özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülür. 2004 yılında yapılan bir araştırma papatya çayının anti-östrojenik etkilere sahip olduğu aynı zamanda da kemik yoğunluğunu arttırmaya da yardımcı olduğu gözlenmiştir.

KANSER OLUŞUMUNU ÖNLER: Papatya çayı kanserli hücrelerin gelişimini engeller. 2012 yılında yapılan bir çalışmada kadife çiçeği ve papatya çayının kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği gerçeği tespit edilmiştir.
 
UYKUYU DÜZENE SOKAR: Rahat bir uyku çekmeye yardımcı olur. Uyku sorunu yaşayan 12 hasta üzerinde yapılan deneyde papatya çayı içtikten sonra 10 hastanın rahat bir şekilde uykuya daldığı gözlenmiştir.

SİNDİRİM İÇİN FAYDALIDIR: Papatya çayı mide bulantısı, gaz, kramp gibi birçok sindirim rahatsızlığını tedavi eder. Sindirimi kolaylaştıran papatya çayı anti-inflamatuar özelliği sayesinde ishale karşı koruma sağlar.

SİNÜZİTE İYİ GELİR: Yarım litre su içine 2 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya arın. Başınızı havluyla örterek yüzünüzü buhara tutun. Burnunuzdan nefes alıp vermeye başlayın.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder