19 Temmuz 2020 Pazar

Limonun Genel Özellikleri


Ilıman iklim bölgelerinde yetişen odunsu gövdeye sahip beyaz çiçekli çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarında ve meyvesinde uçucu yağlar bulunur. Limon kokusunu bu uçucu yağlardan alır. Limon ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Limon yüksek oranda C vitamini içerir. Doğal bir antibiyotik kaynağıdır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır. Başta enfeksiyon olmak üzere, yüksek tansiyona, anemi ve astıma karşı vücudu korur.

Limonda bulunan antioksidanlar kanserli hücrelerin gelişmesine engel olur. Pektinden oluşan lifli yapısı böbrek taş oluşumunu ve iltihaplanmayı önler. Pektin aynı zamanda toksik maddelerin etkisini azaltır. İçerdiği potasyum hücrelerin düzgün çalışmasını sağlar. Limon kabukları antiseptiktir. Karaciğeri korur ve solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Limon suyu hazımsızlığı giderip ateş düşürür.

Limonun büyük bir kısmı su ve karbonhidratlardan oluşur. Sağlıklı bir diyet lifi olan pektin içerir. Limonda bulunan lifin yarısı pektinden oluşur. Limon içinde sitrik asit (limon tuzu), hesperidin (P vitamini), diosmin, eriocitrin ve D-limonen gibi antioksidanlar bulunur.



Limonun Faydaları Nelerdir?


BÖBREKLERE İYİ GELİR: Limonun sitrik asitli yapısı idrar hacmini ve idrar pH’ını artırarak böbrek taşı oluşumunu engeller. Limonda bulunan hesperidin böbrekleri korur.

İNME RİSKİNİ DÜŞÜRÜR: kadınlarda iskemik inme (kan akışını durduran bir kan pıhtısı) riskini azaltır. Kandaki düşük C vitamini düzeyleri özellikle fazla kilolu ve yüksek tansiyona sahip kişilerde inme riskini arttırır.

KANSERLE SAVAŞIR: Limonda bulunan hesperidin antioksidan serbest radikallerle savaşır. vücudun savunma sistemini uyarıcı özellikler gösterir. Limonun kabuğunda bulunan d-limonen bileşiğinin tümör küçültücü etkisi olduğu ve hücreleri programlı ölüme (apoptoz) götürebileceği gösterilmiştir. Pankreas, mide, cilt ve akciğer kanserinin büyümesini yavaşlatır. Limondaki lif pektin kolon ve meme kanserinin büyümesini yavaşlatabilir. Ayrıca yüksek miktarda ve düzenli C vitamini tüketimi de oksidatif stresi önlemeye yardımcıdır.

ALERJİK ASTIMI ÖNLER: Alerjik hastalıkların vücuttaki aşırı oksidatif stres ile ilişkilidir. Limonda bulunan flavonoidler serbest radikalleri temizleyip alerjik reaksiyon riskini azaltır. Alerjik astım gibi hastalıklara neden olan iltihap oluşumunu engeller.

ANEMİYE İYİ GELİR: Anemi demir eksikliğinden kaynaklanır ve menopoz öncesi kadınlarda yaygın olarak görülür. Limonun C vitamini bakımından güçlü yapısı demir emiliminin artmasını sağlar.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR:  Limonda bulunan pektin bağışıklık sistemini canlandırır. Hesperidin bileşiği merkezi sinir sistemi hastalıklarını tedavi eder.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ KORUR:  Limonda bulunan çözünebilir lif pektin bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Şeker ve nişastaların sindirimini yavaşlatıp kan şekerini dengeler. Kabızlığı önlemek için de limon suyu tüketilir.  Güne başlarken sıcak suya sıkılan yarım limon suyunu taze nane ile içmek sindirim sistemini rahatlatır.

KALP SAĞLIĞINA İYİ GELİR: Limonda bulunan hasperidin damarsal koruma sağlar. Naringin ise damar sertliğini önler. Potasyum minerali kalp hastalıkları ve kötü kolesterol risk faktörünü azaltır. Düzenli C vitamini alımıyla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskiniz düşer.

HİPERTANSİYONU ENGELLER: Her sabah aç karnına tüketilen limonlu su kan damarlarını yumuşatarak hipertansiyonu engeller.

KEMİK ERİMESİNE İYİ GELİR: İçerdiği C vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kemik erimesini önler. Potasyum, metabolik asitleri nötralize ederek kemik sağlığını destekler.

GRİBİN ETKİLERİNİ YOK EDER: Bağışıklık sistemini güçlendiren limon anti viral ve anti bakteriyel özelliklere sahip doğal bir antioksidandır. Bu özellikleriyle soğuk algınlığı veya gripten korunmak için mükemmel bir şifalı bitkidir. Balgam, boğaz ağrısı ve öksürük tedavisinde etkilidir. Limonun suyu ve balı karıştırarak içmek öksürük ve boğaz ağrısını azaltır.

İDRAR SÖKTÜRÜR: Ilık su içine atılan limon idrar çıkışını arttırır. Bu sayede su tutulumu olan kişilere fayda sağlar. İdrar atımıyla vücuttan toksinlerin ve zararlı bakterilerin atılımı gerçekleşir.

SOLUNUM SORUNLARINA İYİ GELİR:  Limon suyu zengin bir C vitamini kaynağı olan limon solunum bozukluklarının düzelmesine yardımcı olur.

ATEŞİ ÖNLER: Limon suyu nezle grip gibi nedenlerle ateşi olan kişilerin ateşinin düşmesine yardımcı olur. Terlemeyi arttırarak ateşi kırar.

DİŞ BAKIMI SAĞLAR: Limon suyu diş ağrısını hafifletir. Diş etlerine masaj yapmak diş eti kanamasını durdurur. Diş eti hastalıkları sonunda ortaya çıkan kötü kokuyu ortadan kaldırır.

YANIKLARI GİDERİR: Cilt üzerindeki yanma hissini azaltan limon yanık izlerinin solmasına yardımcı olur.

KANAMAYI DURDURUR: Limon antiseptik ve pıtılaşma özelliğine sahiptir. Küçük bir pamuk topuna limon suyu konup burun içine yerleştirilmesi burun kanamasını durdurur.

İYİ BİR TEMİZLEYİCİDİR: Limon suyu yağları çözer. Ferahlatıcı kokusu ile etkili bir temizlik ürünüdür.

CİLT SAĞLIĞINI KORUR: Limon doğal bir antiseptik bir ilaçtır. Güneş yanık ağrısını azaltır. Sivilce ve egzamaya iyi gelir. Yaşlanma karşıtı olarak kırışıklıkları ve siyah noktaları giderir.

SAÇLARI KUVVETLENDİRİR: Limon suyu kepek ve saç dökülmesine iyi gelir. Saça doğal parlaklık verir. Saçın yağ dengesini korur. Limon suyunu saç diplerine yedirerek saçları bakteriden ve mikroplardan temizler.

Limonun Zararları Nelerdir?


Limon fazla tüketilirse diş eti kanamasına yol açar. Sinir sistemine zarar verir. Limonu saf olarak cilde sürmek cildin tahriş olmasına neden olur. Özellikle açık tenli kişiler dikkatli olmalıdır. Ağzında yara olanlar limon tüketirken dikkatli olmalıdır. Limondaki asit mide asidi ve gastrite neden olabilir. Gıda alerjisi olanlarda kızarık, kaşıntı, şişlik ve kurdeşene neden olur. Limon hamile ve emzirme sürecinde olan kadınlara tavsiye edilmez.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder