Keçiboynuzu
halk arasında harnup olarak bilinir. Baklagil ailesinden olup Akdeniz ikliminin
hakim olduğu yerlerde yetişir. Meyvenin ham hali parlak yeşildir. Kurumaya
başladıkça kahverengi renge dönülür. İçi tatlı olan keçiboynuzu yenilebilir.
İçinde 5-10 tane sert kahverengi tohum bulunur. Sonbahar aylarında hasadı
yapılır. Pek çok gıda ürününün içine katılan keçiboynuzu ilaç yapımında da
kullanılır. Antioksidan, anti bakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserden kalp damar hastalıklarına kadar
birçok hastalık için şifa kaynağıdır.
Keçiboynuzu Nasıl Tüketilir?
Keçiboynuzu
meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre
olarak da tüketilir. Çekirdekleri öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao
ve kahve yerine kullanılır. Keçiboynuzu pekmezi yapılır.
Keçiboynuzunun İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Doğal bir
antioksidan olan keçiboynuzu; A, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitaminleri
içerir. Yüksek enerji veren keçiboynuzu; Sodyum, potasyum, demir, magnezyum,
manganez, çinko, bakır, fosfor, selenyum mineralleri bakımından zengindir.
Yüksek oranda doğal şeker ve lif içerir.
Keçiboynuzunun Faydaları
KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER: Sütten 3 kat daha fazla kalsiyum
içeren keçiboynuzu kemik gelişimine büyük katkı sağlar. Özellikle kemik erimesi
sorunu olanlara tavsiye edilir. Çocuklarda
kemik gelişimini destekler.
ZAYIFLAMAYA YARDIM EDER: Verdiği tokluk hissi ile zayıflamaya
yardımcı olur. Kan şekerini ve tansiyonu düzenler.
CİNSEL İSTEĞİ ARTTIRIR: Afrodizyak etkisiyle cinsel
performansı artırıp iktidarsızlığı engeller. Erkeklerde sperm ve kadınlarda
yumurta sayısını arttırdığı için kısırlık sorununun çözümüne yardımcı olur.
KALP DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLER: İçeriğindeki yüksek lif oranı LDL
-kötü kolesterol– seviyesini düşürüp; tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp krizi,
felç-inme gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Ayrıca kandaki trigliserid
miktarını düşürür.
KANSERDEN KORUR: Keçiboynuzu çekirdek özünde bulunan
polifoneller serbest radikallerle savaşarak rahim ağzı ve akciğer kanseri gibi
kanser türlerini engeller.
ENFEKSİYON GELİŞİMİNİ ÖNLER: Zengin bir antioksidan kaynağı olan
keçiboynuzu zararlı bakterilerin üremesini önler. Kurt, solucan, bağırsak
parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Mide ve bağırsaklarda oluşan
enfeksiyonları önler. Mevcut enfeksiyonların iyileşme sürecini de hızlandırır. Alerjik
astım, bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkları tedavi eder.
SİNDİRİME YARDIMCI OLUR: Lifli bir meyve olduğu için
sindiririm sistemini korur. Mide sıvısı salgılanmasını hızlandırır. Bağırsak
hareketlerini destekler. İshale karşı etkili olan keçiboynuzu ani gelişen ishal
durumlarında destekleyici olarak kullanılır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELER: Şeker ve kalori miktarı çok düşük
olan keçiboynuzu kan şekerini düzenler. Diyabet hastalarının halsizlik sorununu
gideren faydalı bir besindir. Kullanmadan önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.
BRONŞLARI AÇAR: Keçiboynuzu özü bronşları açıp göğsü
yumuşatır. Göğüs ağrılarını azaltıp balgamı söker.
DİŞLERİ GÜÇLENDİRİR: Keçiboynuzu diş etlerini koruyarak
dişlerin güçlenmesini sağlar.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİR: Cildin yaşlanma etkilerini azaltarak
cilde parlaklık kazandırır.
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?
Kurutulmuş keçiboynuzları
iyice yıkanır. Yıkanan keçiboynuzunu bölüp ezilir. Ezilen keçiboynuzu bir
tencere içine alınır. Üzerine su eklenip 2 gün beklenir. Bekleme işinden sonra
1 saat kadar kaynatılır. Tülbent yardımıyla kuvvetli bir şekilde sıkılıp posası
ayrılır. Ayrılan suya keçiboynuzu ağırlığınca şeker ve limon eklenip 8 saat
boyunca orta ateşte pişirilir. Yüksek ateş keçiboynuzunun değerinin düşmesine
neden olur. Karışımı karıştırmamak ise tencerenin dibinin tutmasına neden olur.
Pekmez soğumaya bırakılır. Soğuma işleminden sonra kavanozlara katılıp serin
bir ortamda korunur.
Keçiboynuzu Nasıl Yenir?
Keçiboynuzu
alırken taze olmasına, az kırılmış ve aşırı büyük olmamasına dikkat edin.
Kabuğu serttir bu yüzden ılık suda bekletip yumuşatabilirsiniz. Çekirdeklerini
yemeyin. 5 dakika kaynatılmış suda bekletip çay olarak da içebilirsiniz.
Çekirdeğini öğütüp kavurarak kafeinsiz kahve olarak içebilirsiniz.
Keçiboynuzunun Zararları Nelerdir?
Keçiboynuzu
düşük risk içeren bir yiyecektir. Pek bir yan etkisi olmamasına karşın aşırı
tüketiminde bazı durumlar ortaya çıkabilir. Aşırı tüketilmesinde mide bulantısı
ve baş dönmesi görülür. Lifli bir gıda olduğu için müshil etkisi yapabilir.
Hamilelik döneminde alırı kullanımı sakıncalıdır. Diyabet hastalarına ve kan inceltici ilaç
kullanan kişilere tavsiye edilmez. Çocuklara verilmeden önce mutlaka çocuk
doktoruna danışmalısınız. Fındık ve baklagil alerjisi olan kişiler keçiboynuzu
çekirdeğinden elde edilen ürünleri dikkatli tüketmesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder