14 Temmuz 2020 Salı

Keçiboynuzunun Özellikleri


Keçiboynuzu halk arasında harnup olarak bilinir. Baklagil ailesinden olup Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişir. Meyvenin ham hali parlak yeşildir. Kurumaya başladıkça kahverengi renge dönülür. İçi tatlı olan keçiboynuzu yenilebilir. İçinde 5-10 tane sert kahverengi tohum bulunur. Sonbahar aylarında hasadı yapılır. Pek çok gıda ürününün içine katılan keçiboynuzu ilaç yapımında da kullanılır. Antioksidan, anti bakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanserden kalp damar hastalıklarına kadar birçok hastalık için şifa kaynağıdır.

Keçiboynuzu Nasıl Tüketilir?


Keçiboynuzu meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre olarak da tüketilir. Çekirdekleri öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao ve kahve yerine kullanılır. Keçiboynuzu pekmezi yapılır.

Keçiboynuzunun İçerdiği Vitamin ve Mineraller


Doğal bir antioksidan olan keçiboynuzu; A, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K vitaminleri içerir. Yüksek enerji veren keçiboynuzu; Sodyum, potasyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, fosfor, selenyum mineralleri bakımından zengindir. Yüksek oranda doğal şeker ve lif içerir.



Keçiboynuzunun Faydaları


KEMİK ERİMESİNİ ÖNLER: Sütten 3 kat daha fazla kalsiyum içeren keçiboynuzu kemik gelişimine büyük katkı sağlar. Özellikle kemik erimesi sorunu olanlara tavsiye edilir.  Çocuklarda kemik gelişimini destekler.

ZAYIFLAMAYA YARDIM EDER: Verdiği tokluk hissi ile zayıflamaya yardımcı olur. Kan şekerini ve tansiyonu düzenler.

CİNSEL İSTEĞİ ARTTIRIR: Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı artırıp iktidarsızlığı engeller. Erkeklerde sperm ve kadınlarda yumurta sayısını arttırdığı için kısırlık sorununun çözümüne yardımcı olur.

KALP DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLER: İçeriğindeki yüksek lif oranı LDL -kötü kolesterol– seviyesini düşürüp; tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç-inme gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Ayrıca kandaki trigliserid miktarını düşürür.

KANSERDEN KORUR: Keçiboynuzu çekirdek özünde bulunan polifoneller serbest radikallerle savaşarak rahim ağzı ve akciğer kanseri gibi kanser türlerini engeller.

ENFEKSİYON GELİŞİMİNİ ÖNLER: Zengin bir antioksidan kaynağı olan keçiboynuzu zararlı bakterilerin üremesini önler. Kurt, solucan, bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Mide ve bağırsaklarda oluşan enfeksiyonları önler. Mevcut enfeksiyonların iyileşme sürecini de hızlandırır. Alerjik astım, bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkları tedavi eder.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR: Lifli bir meyve olduğu için sindiririm sistemini korur. Mide sıvısı salgılanmasını hızlandırır. Bağırsak hareketlerini destekler. İshale karşı etkili olan keçiboynuzu ani gelişen ishal durumlarında destekleyici olarak kullanılır.

KAN ŞEKERİNİ DENGELER: Şeker ve kalori miktarı çok düşük olan keçiboynuzu kan şekerini düzenler. Diyabet hastalarının halsizlik sorununu gideren faydalı bir besindir. Kullanmadan önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.

BRONŞLARI AÇAR: Keçiboynuzu özü bronşları açıp göğsü yumuşatır. Göğüs ağrılarını azaltıp balgamı söker.

DİŞLERİ GÜÇLENDİRİR: Keçiboynuzu diş etlerini koruyarak dişlerin güçlenmesini sağlar.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR: Cildin yaşlanma etkilerini azaltarak cilde parlaklık kazandırır.

Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?


Kurutulmuş keçiboynuzları iyice yıkanır. Yıkanan keçiboynuzunu bölüp ezilir. Ezilen keçiboynuzu bir tencere içine alınır. Üzerine su eklenip 2 gün beklenir. Bekleme işinden sonra 1 saat kadar kaynatılır. Tülbent yardımıyla kuvvetli bir şekilde sıkılıp posası ayrılır. Ayrılan suya keçiboynuzu ağırlığınca şeker ve limon eklenip 8 saat boyunca orta ateşte pişirilir. Yüksek ateş keçiboynuzunun değerinin düşmesine neden olur. Karışımı karıştırmamak ise tencerenin dibinin tutmasına neden olur. Pekmez soğumaya bırakılır. Soğuma işleminden sonra kavanozlara katılıp serin bir ortamda korunur.

Keçiboynuzu Nasıl Yenir?


Keçiboynuzu alırken taze olmasına, az kırılmış ve aşırı büyük olmamasına dikkat edin. Kabuğu serttir bu yüzden ılık suda bekletip yumuşatabilirsiniz. Çekirdeklerini yemeyin. 5 dakika kaynatılmış suda bekletip çay olarak da içebilirsiniz. Çekirdeğini öğütüp kavurarak kafeinsiz kahve olarak içebilirsiniz.

Keçiboynuzunun Zararları Nelerdir?


Keçiboynuzu düşük risk içeren bir yiyecektir. Pek bir yan etkisi olmamasına karşın aşırı tüketiminde bazı durumlar ortaya çıkabilir. Aşırı tüketilmesinde mide bulantısı ve baş dönmesi görülür. Lifli bir gıda olduğu için müshil etkisi yapabilir. Hamilelik döneminde alırı kullanımı sakıncalıdır.  Diyabet hastalarına ve kan inceltici ilaç kullanan kişilere tavsiye edilmez. Çocuklara verilmeden önce mutlaka çocuk doktoruna danışmalısınız. Fındık ve baklagil alerjisi olan kişiler keçiboynuzu çekirdeğinden elde edilen ürünleri dikkatli tüketmesi gerekir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder