20 Temmuz 2020 Pazartesi

Pancar Suyunun Genel Özellikleri


Tatlı bir kök sebzesi olan pancar son yollarda gıda sektöründe yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Lif bakımından zengin olan pancar çok iyi bir besin kaynağıdır. Antioksidan ve mineral içeren pancar bağırsak sağlığına iyi gelir. Egzersiz kapasitesini yükselten inorganik nitrat içerir. Salatalara ve bazı tatlılara karıştırıldığında lezzet verir. Turşusu ve salatası yaygın olarak tüketilir. Pancar suyu içerdiği yüksek miktardaki inorganik nitrat kan akışını güçlendirip kan basıncını düşürür. İçerdiği C vitamini, A vitamini, folik asit, magnezyum ve fosforla vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarının bir kısmını karşılar.


Pancar Faydaları


TANSİYONU DÜŞÜRÜR: İnorganik nitratlar bakımından zengin olan pancar kan basıncını düşürür. Kalp hastalıkları veya felç riskini azaltır.

DİYABET SEMPTOMLARINI AZALTIR: Pancar, alfa-lipoik asit adı verilen antioksidan içerir. Bu bileşik glukozu düşürüp insülin direncini arttırır. Diyabet kan damarlarına zarar verir.

EGZERSİZ KAPASİTESİNİ ARTTIRIR: Nitratlar yüksek yoğunluklu çalışmalar sırasında fiziksel performansı arttırır. Besin yoluyla alınan nitratlar, enerji üretiminden sorumlu hücre organı mitokondriyi etkileyerek fiziksel egzersiz sırasında oksijen kullanımını azaltır.

KANSER OLUŞUMUNU ÖNLER: Pancarlara zengin renklerini veren betalainler suda çözünebilen antioksidanlardır. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre betalainler bazı kanser hücrelerine karşı önleyici davranışlar sergilemiştir. Betalainlerin, vücuttaki dengesiz hücreleri yok etmeye yardımcı serbest radikalleri temizler.

SİNDİRİM SİSTEMİNE YARDIMCI OLUR: Yeterince lif tüketmek sindirim sistemini korumak için önemlidir. Bir fincan pancar 3.81 gr lif içerir.

KARACİĞERİ KORUR: Kötü beslenme, aşırı alkol tüketimi, toksik maddelere maruz kalma ve hareketsiz yaşam tarzı karaciğere aşırı yük bindirir. Pancardaki betain, karaciğerde yağ birikmesini önler.

Pancar Nasıl Tüketilir?


Pancarın çiğ halde suyunu çıkartıp sebze ve meyve karışımları yapabilirsiniz. Çiğ pancarları rendeleyerek veya dilimleyerek salataya ekleyebilirsiniz. Pancarı haşlayarak turşusunu yapabilirsiniz. Çiğ pancarları dilimleyip üzerine limon suyu sıkarak lezzetlendirebilirsiniz.

Pancar Zararları Nelerdir?


Pancar yedikten sonra idrar ve dışkınız kırmızı ve pembemsi renge dönüşür. Tansiyon sorunu olanlar pancardan uzak durması gerekir. Pancar tansiyonunuzun düşmesine neden olur. Pancarda, oksalat miktarı yüksektir. Bu yüzden fazla tüketildiğinde böbrek taşına neden olur. Saf pancar suyu tüketmek kalp atış hızını arttırır. Aşırı tüketimi karaciğer zehirlenmesine, ishale veya kusmaya neden olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder