Tatlı bir kök
sebzesi olan pancar son yollarda gıda sektöründe yoğun olarak kullanılmaya
başlandı. Lif bakımından zengin olan pancar çok iyi bir besin kaynağıdır.
Antioksidan ve mineral içeren pancar bağırsak sağlığına iyi gelir. Egzersiz
kapasitesini yükselten inorganik nitrat içerir. Salatalara ve bazı tatlılara
karıştırıldığında lezzet verir. Turşusu ve salatası yaygın olarak tüketilir.
Pancar suyu içerdiği yüksek miktardaki inorganik nitrat kan akışını güçlendirip
kan basıncını düşürür. İçerdiği C vitamini, A vitamini, folik asit, magnezyum
ve fosforla vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarının bir kısmını
karşılar.
Pancar Faydaları
TANSİYONU DÜŞÜRÜR: İnorganik nitratlar bakımından
zengin olan pancar kan basıncını düşürür. Kalp hastalıkları veya felç riskini azaltır.
DİYABET SEMPTOMLARINI AZALTIR: Pancar, alfa-lipoik asit adı verilen
antioksidan içerir. Bu bileşik glukozu düşürüp insülin direncini arttırır. Diyabet
kan damarlarına zarar verir.
EGZERSİZ KAPASİTESİNİ ARTTIRIR: Nitratlar yüksek yoğunluklu çalışmalar
sırasında fiziksel performansı arttırır. Besin yoluyla alınan nitratlar, enerji
üretiminden sorumlu hücre organı mitokondriyi etkileyerek fiziksel egzersiz
sırasında oksijen kullanımını azaltır.
KANSER OLUŞUMUNU ÖNLER: Pancarlara zengin renklerini veren
betalainler suda çözünebilen antioksidanlardır. 2014 yılında yapılan bir
araştırmaya göre betalainler bazı kanser hücrelerine karşı önleyici davranışlar
sergilemiştir. Betalainlerin, vücuttaki dengesiz hücreleri yok etmeye yardımcı
serbest radikalleri temizler.
SİNDİRİM SİSTEMİNE YARDIMCI OLUR: Yeterince lif tüketmek sindirim sistemini
korumak için önemlidir. Bir fincan pancar 3.81 gr lif içerir.
KARACİĞERİ KORUR: Kötü beslenme, aşırı alkol tüketimi,
toksik maddelere maruz kalma ve hareketsiz yaşam tarzı karaciğere aşırı yük
bindirir. Pancardaki betain, karaciğerde yağ birikmesini önler.
Pancar Nasıl Tüketilir?
Pancarın çiğ
halde suyunu çıkartıp sebze ve meyve karışımları yapabilirsiniz. Çiğ pancarları
rendeleyerek veya dilimleyerek salataya ekleyebilirsiniz. Pancarı haşlayarak
turşusunu yapabilirsiniz. Çiğ pancarları dilimleyip üzerine limon suyu sıkarak
lezzetlendirebilirsiniz.
Pancar Zararları Nelerdir?
Pancar
yedikten sonra idrar ve dışkınız kırmızı ve pembemsi renge dönüşür. Tansiyon
sorunu olanlar pancardan uzak durması gerekir. Pancar tansiyonunuzun düşmesine
neden olur. Pancarda, oksalat miktarı yüksektir. Bu yüzden fazla tüketildiğinde
böbrek taşına neden olur. Saf pancar suyu tüketmek kalp atış hızını arttırır. Aşırı
tüketimi karaciğer zehirlenmesine, ishale veya kusmaya neden olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder