Balgam, akciğerler
tarafından üretilen bir mukus sıvısıdır. Balgam bölgeleri nemli tutarak bu
belgeleri virüs, bakteri gibi dış etkenlere karşı korur. Hastalık ya da çeşitli
faktörler nedeniyle ciğerde biriken balgam vücuttan öksürükle atılır. Bunun
sonucunda balgam denilen sümüksüz sıvı durumu oluşur. Balgam sorunu özellikle
sigara içen ve akciğer kaynaklı hastalığı olan kişilerin çok sık karşılaştığı
bir sorundur. Balgam üretimi doğru beslenme ile dengelenir. Bol sıvı tüketimi
boğazımızdaki balgam birikimini yumuşatır. Tuzlu su ile yapılan gargara
boğazdaki bakterileri temizleyip balgama yapışıp hastalığa dönüşmesini
engeller. Aktarlarda bulabileceğiniz şifalı bitkilerle yapacağınız doğal
şuruplar balgam atmanıza yardımcı olacaktır.
Balgamlı Öksürük Neden Olur?
Sağlıklı
olduğumuz zaman akciğerlerde üretilen balgam ince olduğu için pek fark edilmez.
Hasta olduğumuz zaman ya da toz, tüy gibi dış etkenlere maruz kaldığımızda
balgam kalınlaşır. Kalınlaşan balgam da öksürük ile dışarı atılır. Akciğerde
kalan balgam tıkanmaya neden olur. Bu tıkanma da nefes almayı zorlaştırır.
Balgam öksürükle çıkartılmazsa balgam hava yollarını tıkayıp nefes almayı
güçleştirir.
Balgam Rengi Nasıl Olunca Tehlikelidir?
Balgamın
doğal rengi berraktır. Balgam renginde meydana gelen değişiklik birçok hastalık
hakkında bize bilgi verir.
BERRAK BALGAM: Balgam berraksa ve yoğunsa bu durum
viral bronşit ya da viral zatürree olarak değerlendirilir.
YEŞİL-SARI BALGAM: Yeşil ve sarı renkli balgam vücudun
viral ve bakteriyel enfeksiyonla mücadele ettiğini gösterir. Astım hastalarının
da balgamı yeşil renklidir.
BEYAZ BALGAM: Beyaz balgam Viral bronşit, kalp
yetmezliği ve KOAH sorununa işaret eder. Sindirim sistemi hastaları ve reflü
kaynaklı sindirim sorunu çeken kişilerde beyaz balgam görülür.
KIRMIZI-PEMBE BALGAM: Öksürük nöbeti geçiren kişilerin
balgamı kırmızı ve pembedir. Kanlı balgamın miktarı ve yoğunluğu verem ya da
akciğer kanseri habercisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir dâhiliye
uzmanına gidilmelidir.
KAHVERENGİ BALGAM: Eskiden oluşmuş olan bir kanamadan
kaynaklanıyordur. Bu durumda da hemen bir doktora görünmelidir.
SİYAH BALGAM: Sigara ya da uyuşturucu
kullananların balgamı siyah renklidir. Ayrıca hava kirliliği, ciğerlere kömür
tozu çekilmesi gibi durumlar da siyah balgama yol açar. Mantar enfeksiyonuna da
işaret eder. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden acil bir müdahaleyi
gerektirebilir.
Balgam Artıran Gıdalar
Bazı gıdalar
balgam üretimini arttırır. Balgam üretimini dengelemek adına bu gıdalardan
özellikle hastalık döneminde kaçınmak gerekir. Ciğerde biriken balgam
halsizliğe neden olur. Balgamı arttıran gıdalar şunlardır:
1-
Süt
ve yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri
2-
Kızartmalar
ve bitkisel yağlar
3-
Et,
kümes hayvanları ve yumurta
4-
Balık
ve kabuklu deniz ürünleri
5-
Çikolata
ve dondurma
6-
Pasta
ve hamur işleri
7-
Beyaz
ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç
8-
Patates,
Kabak, Muz
9-
Mısır,
Soya ürünleri
10-Tuz
ve aşırı tuzlu yiyecekler
11- Alkol,
kahve ve gazlı içecekler
Balgam Azaltan Gıdalar
Bazı gıdalar
da balgam üretimini azaltır. Hastalık döneminde nasıl ki balgam arttıran
gıdalardan kaçınmak gerekirse balgamı azaltan gıdalardan da uzak durmak
gerekir. Balgamı azaltan gıdalar şunlardır:
1-
Çorbalar
2-
Su
ve sıcak içecekler
3-
Baklagiller
4-
Kepekli
pirinç, makarna, ekmek ve diğer tam tahıllar
5-
Sarımsak
ve soğan
6-
Karnabahar,
kereviz ve kuşkonmaz gibi sebzeler
7-
Brokoli,
Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler
8-
Zencefil,
Limon
9-
Ananas,
portakal, greyfurt gibi meyveler
Evde Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?
BUHAR TEDAVİSİ:
Balgamdan kurtulmanın en pratik ve etkili yolu buhar tedavisidir. Sıcak
su musluğunu açıp kapalı banyoda 10 dakika bekleyin. Bu uygulamayı günde 2 kez
tekrarlayın. Diğer bir yöntem ise bir
kaba sıcak su döküp kafanızı üzerinde bir havlu tutarak buharı 10 dakika
soluyun. Bu uygulamayı da günde 2-3 defa tekrarlayın.
NEMLİ HAVA: Kuru hava ciğerdeki balgamı
katılaştırır. Bunu önlemek için evinizde bir nemlendirici cihaz bulundurun.
Kalorifer peteğinin üzerine ya da odada uygun bir yere 1 kâse sıcak su
yerleştirin.
BOL SU TÜKETİN: Ilık su balgamınızı çıkartmayı
kolaylaştırır.
LİMON SUYU: C vitamin deposu limon anti
bakteriyel özelliği ile vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bir bardak ılık suya
2 çay kaşığı limon suyu ve 1 çorba kaşığı bal ekleyip günde 3 kez için.
TAVUK ÇORBASI: Sıcak tavuk çorbası hava yollarını
nemlendirip balgamın kıvamını azaltır. Tahriş olan boğazı rahatlatıp yumuşatır.
Günde 2 kase çorba için. İçine zencefil ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Balgama İyi Gelen Şifalı Bitkiler
1-
ZENCEFİL: anti viral, anti bakteriyel ve
balgam söktürücü özelliklerine sahip olan zencefil göğsünüzdeki tıkanıklığı
açıp kolay nefes almanıza yardımcı olur. Bir bardak kaynatılmış suya bir çorba
kaşığı taze zencefil ekleyerek içine iki çay kaşığı bal ilave edin. Günde
birkaç bardak içebilirsiniz. Her gün birkaç kez çiğ zencefil dilimi çiğneyin.
2-
ZERDEÇAL: Aşırı mukus üretimine neden olan
bakterileri öldürerek balgamı azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak suya 2 çay kaşığı
zerdeçal döküp karıştırın. Günde 2-3 kez için. Bir bardak sıcak suya bir çorba
kaşığı zerdeçal ile bir tutam tuz ekleyin. Bu karışımla günde birkaç kez
gargara yapın.
3-
TARÇIN: Doğal bir antibiyotik olarak bilinen
tarçın çok iyi bir balgam sökücüdür. Tarçın tozunu 1 tatlı kaşığı bal ile
karıştırıp tüketin. Bitki çaylarına çubuk tarçın ekleyerek de tüketebilirsiniz.
4-
OKALİPTÜS VE ÇAY AĞACI: Balgama karşı çok güçlü bir yap olan
okaliptüsü kokulu buhar banyosu yaparak ya da yastığın üzerine birkaç damla
serpiştirin.
Balgama İyi Gelen Bitki Çayları
Siyah mürver: Kaynamış su içinde bir tutam siyah
mürver atıp 10 dakika demlemeye bırakın.
Meyankökü: Bir fincan suyu kaynatıp a içine 1
çay kaşığı meyan kökü atıp 5 dakika demleyin. Tarçın ve balla tatlandırıp
tüketin.
Adaçayı: Kaynamış bir fincan suya 1 sap
adaçayı koyup demleyin.
Ihlamur: Siyah çay gibi demleyin. İki yemek
kaşığı ebegümeci ve iki yemek kaşığı ıhlamuru üç su bardağı suya koyarak 20
dakika kaynatıp için.
Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır?
Çocuklarda
balgam attırmak için çocuklara bol su içirin. Ilık adaçayını ya da ıhlamuru
balla tatlandırıp günde 2 kez içirin. 2 tatlı kaşığı balı toz zencefile
karıştırıp tükettirin. Ayva yaprağını 10 dakika kaynatıp ılık bir şekilde
içirin. 1 elmayı birkaç parçaya bölüp kabuğu ve çekirdeği ile birlikte kaynatıp
ılık olarak içirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder