7 Temmuz 2020 Salı

Balgam Nedir?


Balgam, akciğerler tarafından üretilen bir mukus sıvısıdır. Balgam bölgeleri nemli tutarak bu belgeleri virüs, bakteri gibi dış etkenlere karşı korur. Hastalık ya da çeşitli faktörler nedeniyle ciğerde biriken balgam vücuttan öksürükle atılır. Bunun sonucunda balgam denilen sümüksüz sıvı durumu oluşur. Balgam sorunu özellikle sigara içen ve akciğer kaynaklı hastalığı olan kişilerin çok sık karşılaştığı bir sorundur. Balgam üretimi doğru beslenme ile dengelenir. Bol sıvı tüketimi boğazımızdaki balgam birikimini yumuşatır. Tuzlu su ile yapılan gargara boğazdaki bakterileri temizleyip balgama yapışıp hastalığa dönüşmesini engeller. Aktarlarda bulabileceğiniz şifalı bitkilerle yapacağınız doğal şuruplar balgam atmanıza yardımcı olacaktır.



Balgamlı Öksürük Neden Olur?


Sağlıklı olduğumuz zaman akciğerlerde üretilen balgam ince olduğu için pek fark edilmez. Hasta olduğumuz zaman ya da toz, tüy gibi dış etkenlere maruz kaldığımızda balgam kalınlaşır. Kalınlaşan balgam da öksürük ile dışarı atılır. Akciğerde kalan balgam tıkanmaya neden olur. Bu tıkanma da nefes almayı zorlaştırır. Balgam öksürükle çıkartılmazsa balgam hava yollarını tıkayıp nefes almayı güçleştirir.

Balgam Rengi Nasıl Olunca Tehlikelidir?


Balgamın doğal rengi berraktır. Balgam renginde meydana gelen değişiklik birçok hastalık hakkında bize bilgi verir.
BERRAK BALGAM: Balgam berraksa ve yoğunsa bu durum viral bronşit ya da viral zatürree olarak değerlendirilir.
YEŞİL-SARI BALGAM: Yeşil ve sarı renkli balgam vücudun viral ve bakteriyel enfeksiyonla mücadele ettiğini gösterir. Astım hastalarının da balgamı yeşil renklidir.
BEYAZ BALGAM: Beyaz balgam Viral bronşit, kalp yetmezliği ve KOAH sorununa işaret eder. Sindirim sistemi hastaları ve reflü kaynaklı sindirim sorunu çeken kişilerde beyaz balgam görülür.
KIRMIZI-PEMBE BALGAM: Öksürük nöbeti geçiren kişilerin balgamı kırmızı ve pembedir. Kanlı balgamın miktarı ve yoğunluğu verem ya da akciğer kanseri habercisi olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir dâhiliye uzmanına gidilmelidir.
KAHVERENGİ BALGAM: Eskiden oluşmuş olan bir kanamadan kaynaklanıyordur. Bu durumda da hemen bir doktora görünmelidir.
SİYAH BALGAM: Sigara ya da uyuşturucu kullananların balgamı siyah renklidir. Ayrıca hava kirliliği, ciğerlere kömür tozu çekilmesi gibi durumlar da siyah balgama yol açar. Mantar enfeksiyonuna da işaret eder. Böyle bir durumda hiç vakit kaybetmeden acil bir müdahaleyi gerektirebilir.

Balgam Artıran Gıdalar


Bazı gıdalar balgam üretimini arttırır. Balgam üretimini dengelemek adına bu gıdalardan özellikle hastalık döneminde kaçınmak gerekir. Ciğerde biriken balgam halsizliğe neden olur. Balgamı arttıran gıdalar şunlardır:
1-   Süt ve yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri 
2-   Kızartmalar ve bitkisel yağlar
3-   Et, kümes hayvanları ve yumurta
4-   Balık ve kabuklu deniz ürünleri
5-   Çikolata ve dondurma
6-   Pasta ve hamur işleri
7-   Beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç
8-   Patates, Kabak, Muz
9-   Mısır, Soya ürünleri
10-Tuz ve aşırı tuzlu yiyecekler
11- Alkol, kahve ve gazlı içecekler
              

Balgam Azaltan Gıdalar


Bazı gıdalar da balgam üretimini azaltır. Hastalık döneminde nasıl ki balgam arttıran gıdalardan kaçınmak gerekirse balgamı azaltan gıdalardan da uzak durmak gerekir. Balgamı azaltan gıdalar şunlardır:
1-   Çorbalar
2-   Su ve sıcak içecekler
3-   Baklagiller
4-   Kepekli pirinç, makarna, ekmek ve diğer tam tahıllar
5-   Sarımsak ve soğan
6-   Karnabahar, kereviz ve kuşkonmaz gibi sebzeler
7-   Brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil sebzeler
8-   Zencefil, Limon
9-   Ananas, portakal, greyfurt gibi meyveler          

Evde Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?


BUHAR TEDAVİSİ:  Balgamdan kurtulmanın en pratik ve etkili yolu buhar tedavisidir. Sıcak su musluğunu açıp kapalı banyoda 10 dakika bekleyin. Bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayın.  Diğer bir yöntem ise bir kaba sıcak su döküp kafanızı üzerinde bir havlu tutarak buharı 10 dakika soluyun. Bu uygulamayı da günde 2-3 defa tekrarlayın.

NEMLİ HAVA: Kuru hava ciğerdeki balgamı katılaştırır. Bunu önlemek için evinizde bir nemlendirici cihaz bulundurun. Kalorifer peteğinin üzerine ya da odada uygun bir yere 1 kâse sıcak su yerleştirin.

BOL SU TÜKETİN: Ilık su balgamınızı çıkartmayı kolaylaştırır.

LİMON SUYU: C vitamin deposu limon anti bakteriyel özelliği ile vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bir bardak ılık suya 2 çay kaşığı limon suyu ve 1 çorba kaşığı bal ekleyip günde 3 kez için.

TAVUK ÇORBASI: Sıcak tavuk çorbası hava yollarını nemlendirip balgamın kıvamını azaltır. Tahriş olan boğazı rahatlatıp yumuşatır. Günde 2 kase çorba için. İçine zencefil ve sarımsak ekleyebilirsiniz.

Balgama İyi Gelen Şifalı Bitkiler


1-   ZENCEFİL: anti viral, anti bakteriyel ve balgam söktürücü özelliklerine sahip olan zencefil göğsünüzdeki tıkanıklığı açıp kolay nefes almanıza yardımcı olur. Bir bardak kaynatılmış suya bir çorba kaşığı taze zencefil ekleyerek içine iki çay kaşığı bal ilave edin. Günde birkaç bardak içebilirsiniz. Her gün birkaç kez çiğ zencefil dilimi çiğneyin.

2-   ZERDEÇAL: Aşırı mukus üretimine neden olan bakterileri öldürerek balgamı azaltmaya yardımcı olur. Bir bardak suya 2 çay kaşığı zerdeçal döküp karıştırın. Günde 2-3 kez için. Bir bardak sıcak suya bir çorba kaşığı zerdeçal ile bir tutam tuz ekleyin. Bu karışımla günde birkaç kez gargara yapın.

3-   TARÇIN: Doğal bir antibiyotik olarak bilinen tarçın çok iyi bir balgam sökücüdür. Tarçın tozunu 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırıp tüketin. Bitki çaylarına çubuk tarçın ekleyerek de tüketebilirsiniz.


4-   OKALİPTÜS VE ÇAY AĞACI: Balgama karşı çok güçlü bir yap olan okaliptüsü kokulu buhar banyosu yaparak ya da yastığın üzerine birkaç damla serpiştirin.

Balgama İyi Gelen Bitki Çayları


Siyah mürver: Kaynamış su içinde bir tutam siyah mürver atıp 10 dakika demlemeye bırakın.

Meyankökü: Bir fincan suyu kaynatıp a içine 1 çay kaşığı meyan kökü atıp 5 dakika demleyin. Tarçın ve balla tatlandırıp tüketin.

Adaçayı: Kaynamış bir fincan suya 1 sap adaçayı koyup demleyin.

Ihlamur: Siyah çay gibi demleyin. İki yemek kaşığı ebegümeci ve iki yemek kaşığı ıhlamuru üç su bardağı suya koyarak 20 dakika kaynatıp için.

Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır?


Çocuklarda balgam attırmak için çocuklara bol su içirin. Ilık adaçayını ya da ıhlamuru balla tatlandırıp günde 2 kez içirin. 2 tatlı kaşığı balı toz zencefile karıştırıp tükettirin. Ayva yaprağını 10 dakika kaynatıp ılık bir şekilde içirin. 1 elmayı birkaç parçaya bölüp kabuğu ve çekirdeği ile birlikte kaynatıp ılık olarak içirin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder