6 Temmuz 2020 Pazartesi

Bademin Yaşamımıza Katkıları


Badem çerez olarak tüketilen faydalı bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Sağlıklı doymamış yağ içeren bademler; lif, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından zengindir. En iyi E vitamini kaynağı olarak gösterilir.
Gülgiller familyasından olan badem sıcak ve kuru havada yetişir.

Badem Nerede Yetişir?


Ortadoğu’ya özgü olan bu ağaç Akdeniz iklim bölgelerinde yetişir. Pembe ve beyaz çiçekli uzun boylu bir ağaçtır. Yabani bademler acıdır. Yabani bademlerin içinde siyanür gibi toksik maddeler bulunur.


Bademin İçeriğinde Neler Bulunur?


100 gram badem 580 kalori içerir. Yağ, karbonhidrat, protein ve su içeren bademler lif açısından zengindir. Bir avuç badem günlük E vitamin ihtiyacının % 37’sini karşılar. Badem içinde bol miktarda kalsiyum, bakır, fosfor ve çinko bulunur. B vitaminleri yönünden zengindir. Potasyum, demir, kolin, selenyum içerir. Bademin kahverengi dış tabakası tüm besin değerini kaybeder. Bu nedenle beyazlatılmış ve buzlu bademler yerine kabuğu ayıklanmamış bademler tüketmelisiniz.

Bademin Faydaları Nelerdir?


KÖTÜ KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR: Çerez olarak tüketilen badem iyi kolesterol oranını değiştirmeden kötü kolesterol seviyesini azaltır.

KALP SAĞLIĞINI KORUR: Badem içinde yer alan besinler kalp sağlığını korur, kalp krizi ve hipertansiyonu önler. Kan dolaşımını düzene sokan badem damar tıkanması ve iltihap kapmasını önler.

DİYABETLE MÜCADELE EDER: Kan şekerini kontrol eden magnezyum bademde bol miktarda bulunur. 1 porsiyon badem günlük magnezyum ihtiyacının % 20 sini karşılar. Kan şekerini düşüren badem insülin duyarlılığını arttırır.

OBEZİTE İLE SAVAŞIR: Kan basıncını düşüren badem aynı zamanda obezite ile savaşır. Günlük tüketilen badem karbonhidrat tüketimini azaltıp kilo vermeye yardımcı olur. Badem karın içi yağlanmayı da azaltır. İştahı bastıran badem aşırı beslenmeyi önler.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENE SOKAR: Badem sindirimi kolay bir besindir. Sindirim sisteminin çalışmasını düzene koyar. Rahatlatıcı kokusu ile stres ve sinire iyi gelir.

Tatlı Badem Yağı Ne İşe Yarar?


Badem ağacının tatlı ve acı olmak üzere 2 çeşidi vardır. Çiğ bademlerin tatlı olanlarından tatlı badem yağı elde edilir. Kabukları ayıklanmış bademler soğuk sıkma yöntemiyle elde edilir. Cilt ve saç bakım ürünlerinde kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder