Sonbahar
mevsiminin başında taze olarak bulunan, geri kalan zamanda kuru olarak
tüketilen hünnabın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Pek çok hastalığı
iyileştiren, vücuda enerji veren, kilo vermeye yardımcı olan hünnap cilt ve kas
sağlığına da katkılar sunar. Antioksidan özelliği ile meme kanseri başta olmak
üzere birçok kanser türüne karşı vücudu korur.
İlkbahar
ayında sapsarı çiçek açıp etrafa mis gibi kokular saçan hünnap ağacının meyvesi
sonbahara doğru olgunlaşır. Eylül- Ekim aylarında Pazar tezgâhlarında,
marketlerde ve aktarlarda bol miktarda hünnap bulabilirsiniz. Zeytin
büyüklüğünde olan hünnap dış görünüşü iğdeye benzer. Türkiye’de halk arasında
innabi,hünnap ya da çiğde isimleriyle anılır. Hünnap çiğ olarak tüketildiği
gibi reçel olarak ya da tatlı ile yenebilir.
Hünnapın Faydaları Nelerdir?
Hünnap düşük
kalorili olduğu için kilo vermek isteyenler tarafından çok sık tüketilir.
İçinde yer alan A ve C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudu
hastalıklara karşı güçlü kılar. İçerdiği B3 vitamini kan dolaşımını düzene
sokar. Güçlü antioksidan özelliğiyle karaciğer rahatsızlıklarını kısa sürede
iyileştirir. Cilt sağlığını koruyup cildi güzelleştirir. Hünnap kabızlığı
ortadan kaldırıp sindirim sistemini düzene sokar. İçindeki kalsiyum ve
magnezyum sayesinde kas gelişimine katkı sağlar. Hünnap bol miktarda potasyum
içerir. Bu da kalp ve damar sağlığını olumlu etkiler. Vücuda giren serbest
radikallerle reaksiyona girip vücuda zarar vermesini önler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder