29 Haziran 2020 Pazartesi

İshal Nedir?


İshal boşaltım sisteminde görülen bir rahatsızlık durumudur. Dışkının normalden daha yumuşak ve cıvık olma şekline halk arasında ishal denir. Özellikle çocuklarda ishal ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

İshal Oluşum Nedenleri Nelerdir?


İshal oluşmasında birçok faktör rol oynar. Aşırı baharatlı yemekler, alkol tüketimi, süt ürünlerini ihtiyaçtan fazla tüketmek ishal oluşmasının temel nedenleridir. Uzun süren ishal kilo kaybına neden olur. Son kullanma tarihi geçmiş ürün tüketmek ishal oluşumunu tetikler. Hazırlanan yemeklerin hijyenik olmaması da ishale neden olur. Aşırı C vitamin ve magnezyum alımı, kirli su tüketimi ve düzensiz beslenme ishale davetiye çıkarır. Yemek ve salatada kullanılan bitkilerin zehirli olması, enzim eksikliği, laktoz içermeyen süt tüketimi ishale neden olur.


İshal Belirtileri Nelerdir?

İshal olan birisinde karın ağrısının yanı sıra mide bulantısı ve halsizlik görülür. Kişi kendini yorgun ve bitkin hisseder. Yüksek ateş ve kilo kaybı yaşanır.

    İshale İyi Gelen Şifalı Bitkiler


Karanfil kürü: bağırsak florasını dengeleyen karanfil ishal için çok iyi bir bitkisel besindir. 10 tane kuru karanfili 1 bardak su içine atıp sabah akşam aç karnına tüketirseniz ishaliniz kısa sürede kesilir.

Zencefil çayı: Vücudun sıvı dengesini koruyan zencefil çayı da ishali kesen bir şifalı bitkidir. Vücuda direnç kazandıran ve soğuk algınlığına iyi gelen zencefil bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücut için çok iyi bir mikrop kırıcı olan zencefil birçok hastalık için şifa kaynağıdır.
Kahve-Limon: Türk kahvesinin içine yarım limon sıkıp iki dakika kaynatıp içmek hem sizi dinlendirir hem de ishalinizi kısa sürede keser.

Elma sirkesi:  Mide ağrısına iyi gelen elma sirkesi ishal için de çok etkili bir ilaçtır.  Antiseptik özelliği ile ishali kısa sürede durduran elma sirkesi bağırsakların çalışmasını düzene sokar. 1 bardak su içine 2 damla elma sirkesi koyup sabah akşam içilmesi tavsiye edilir.

Limon suyu: 3-4 limonu 1 sürahi içine sıkıp gün boyu limonlu su içmek bağırsakların çalışmasını düzene sokup kısa sürede ishalin kesilmesini sağlar.

Havuç:İshale iyi gelen besinlerden birisi de havuçtur. Havucun kabuklarını soyup kaynatıp suyunu için. Ezilerek püresinin tüketilmesi de ishale iyi gelir.
Sarımsak: Birçok hastalığın şifa kaynağı sarımsak ishali kısa sürede keser. Günde 3-4 diş sarımsak tüketmek bağırsakların çalışmasını düzene sokar.

Kepek:Bağırsaklardaki suyu emerek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. 1 yemek kaşığı kepek tüketilmesi önerilir.

Patates çorbası: Besleyici ve takviye edici özelliğe sahip olan patates çorbası ishali kısa sürede keser. Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan patates çorbası bağırsakların çalışmasını düzene solarak ishali durdurur.

Böğürtlen: İshali iyileştirici özelliğine sahip olan böğürtleni kış mevsiminde reçel olarak tüketebilirsiniz.

Keçiboynuzu tozu: Dışkıyı kalınlaştırıp ishali kesen keçiboynuzu bebeklerin mamasına 1 yemek kaşığı katılarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Muz: Potasyum bakımından zengin olan muz içerdiği minerallerle vücudun kaybettiği sıvıyı telafi edip ishalin iyileşmesini hızlandırır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder