30 Haziran 2020 Salı

Kabızlık Nedir?


Kabızlık günlük yaşamda en çok karşılaştığımız sindirim sorunlarından birisidir. Yediklerimiz ve içtiklerimizle alakalı olan kabızlık bazı durumlarda kullandığımız ilaçların etkisi ile de ortaya çıkmaktadır. Kabız olduğumuzda karnımız şişer. Kabızlıktan kurtulmak için uzmanlar birçok şifalı bitki önermektedir. Uzmanların kabızlık konusunda önerdiği şifalı bitkiler şunlardır:

NANE ÇAYI:  Sindirim sisteminde meydana gelen sıkıntıları gidermek ve rahatlamak için nane çayı tüketmelisiniz. Şişkinliği azaltan, mide bulantısını önleyen nane çayı aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir.



REZENE ÇAYI: Mide ve bağırsaklarda meydana gelen ve şiddetli ağrılara neden olan kramplardan kurtulmak için rezene çayı tüketmelisiniz.  Tadı pek sevilmeyen rezene çayı bağırsaklarda sertleşen dışkıları yumuşatır. Yemek sonrası yaşanan şişkinliği gidermek için soda ile birlikte rezene çayı içebilirsiniz.

KUŞBURNU ÇAYI: Toksinlerden kurtulmak ve grip olduğunuzda rahatlamak için mutlaka kuşburnu çayı tüketmelisiniz. İçerdiği bileşenler vücuttaki toksinleri yok edip bağırsakların çalışmasını hızlandırır.

ZENCEFİL: Tadı biraz acı olan zencefil çayı ağrı kesici özelliğe sahiptir. Sindirim sisteminizde meydana gelen kramplardan ve mide bağırsak ağrılarından kurtulmak için mutlaka zencefil tüketmelisiniz. Dolaşım sistemini uyaran zencefil dolaşım sisteminin çalışmasını düzene sokar.

ELMA ÇAYI: İçerdiği vitamin çeşitliliği, kalori yakmayı hızlandıran yapısı ve liflerden aldığı güçle kabızlığı yok eden elma çayını uzmanlar şiddetle önermektedir.

ISIRGAN OTU: Yaprağındaki bileşenler birçok hastalığa deva olan ısırgan otu şişkinliği yok edip kabızlığı ortadan kaldırır. 1 fincan su içine 1 çay kaşığı ısırgan otu katarak tüketebilirsiniz.

KARAHİNDİBA ÇAYI: Yatmadan önce karahindiba çayı içmek iştahı düzene sokar aşırı yeme isteğini bastırır. Kan şekerine ve insüline iyi gelen karahindiba çayını gün içinde tüketmek kabızlık oluşumunu önler. 6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ile 6 çay kaşığı karahindiba yaprağı karıştırılıp su içine atılıp 20 dakika kaynatılır. Karahindiba çayını tatlandırmak için karanfil, tarçın ve zencefil gibi bitkiler kullanılır.

EKİNEZYA ÇAYI: Bağırsak sistemini güçlendiren ve grip gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelen ekinezya çayı sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı büyük ölçüde engeller.

MELİSA ÇAYI: Isırgan otuna benzeyen melisa çayı mide rahatsızlıklarında özellikle şişkinliği alıp ağrıları keser. Kabızlık için en çok tercih edilen şifalı bitkilerden birisidir.

SİNEMAKİ ÇAYI: Güçlü bir müshil etkisine sahip olan sinemaki çayı kabızlığı ortadan kaldırıp idrarı söker. Mide ülserine neden olan bakterileri yok eder. İdrar yollarında oluşan mantar enfeksiyon tedavisine yardımcı olur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder