12 Haziran 2020 Cuma

Lale Nasıl Yetiştirilir?


Bazı figürler vardır şarkılara konu olmuş tarihi devirlere adını vermiştir. Bu figürlerden bir tanesi de lale çiçeğidir. Renk renk içimize neşe saçan bir çiçek. Bu çiçeğin bizlere birçok katkısı vardır. İsterseniz yetiştirilmesini anlatmadan önce sizlere biraz toprağın psikolojik etkilerinden bahsedelim. Toprak en büyük sinir alan durumlardan bir tanesidir. Sizler ne kadar sinirli kişilikler olursanız olun ben size garanti veriyorum toprakla uğraşan birinin sinirli olma ihtimali yoktur. Toprak elektrik çekme özelliği ile sizlerin için de strese neden olan elektriği alacak ve sizleri pamuk kadar naif yapacaktır. Sizler de biraz stres atam diyorsanız lale yetiştirerek toprakla uğraşarak üstünüzden atabilirsiniz.



Lale Yetiştirme


Lale biraz eziyetli değilse de uğraştıran bir bitkidir ama renk renk çiçeklerini gördüğünüz zaman buna değer diyeceksiniz. Lale yetiştirmek için iki yolumuz var biri bahçe de toprakta biri de saksıda toprakta bu iki yol için de çok değişen şartlar yok aslında sadece ekim yaparken ekeceğiniz toprak saksı olursa 10 cm normal bir bahçe olursa 20 cm’dir.
Bu iki şartın yanında yapmanız gereken ekeceğiniz zamanı iyi ayarlamaktır lale için en uygun vakit sonbahardır. O çok da güneşe ihtiyacı olan bir ürün değildir ve onun için de önü kış olsa da siz onu sonbaharda ekmeyi deneyin.

Lale Sulama Şartları


Lale suyu seven bir bitkidir ama sürekli de su vermeyin. Laleye ilk suyu can suyu dediğimiz ekim vaktinde ektiğiniz anda verin. Bundan sonraki süreçte eğer bu aşama gerçekleşirse sizlerin yapması gereken toprakta kuruma olmadan suyu vermektir. Bu şekil de uygun sulama şartlarına erişir bu süreçten sonra hızla gelişir.

Lale Toprak İlişkisi


Laleler toprak konusun da çok hassas bir bitkidir. Evet, belki çoğu toprakta yetişir ama asla her toprakla aynı kalitede yetişmez. Lale humuslu toprağı çok sever humuslu toprak derken şunu kast ediyoruz. Kuvvetli topraklar olacak eğer toprakta o güç yoksa siz toprağa gübre ile kuvvet aşılayın bu kuvvet verecek gübre hayvan gübresi olursa suni gübreden daha iyi olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder