26 Mayıs 2020 Salı

Gelincik Çiçeği


İsmi ne de güzel bir çiçek değil mi? Gelincik bizler için en önemli kültür kaynaklarından bir tanesidir. Bu çiçeğin çok hikâyesi vardır ama bizleri etkileyen savaşta aşkı anlatan hikâyesidir. Sizlere bu hikâyeyi çok kısa bir şekil de anlatalım. Osmanlıdan günümüze gelen bu hikâyede savaşlar olur ve her yer kan gölüne dönermiş bu kanların kuruduğu yerde kıpkırmızı gelincikler açar halk onlarda Mehmet’i görürmüş ilk hikâyesi bu olan çiçeğin bir hikâyesi de aşkla ilgilidir.
Gelincik çiçeği büyük aşk yaşayan iki gencin mezarında çıkmış ve gün boyunca terlemiş gözyaşına benzer şekilde şeyler akmıştır. Halkta gelin ağlıyor demiş ve adı gelinden gelen gelincik olmuştur. Bu iki hikâyeye sahip muhteşem çiçeğimizin yetişme şartlarını anlatalım.


Toprak Şartları


Gelincik çiçeği asıl merkezi doğu Anadolu’nun iç Anadolu’ya yakın olan kısımları olsa da Türkiye’nin çoğu iklimin de ve şehrinde çok rahat yetişir. Bununla birlikte evimiz de yetiştirmek istersek hayvan gübresini bol koyalım bilin ki çok rahat yetişecektir. Sizler için ince bir sır verelim. Gelincik çiçeği toprağının havalı bir toprak olmasına bayılır. Bunu nasıl yapacaksınız onu da anlatalım. Gelinciği saksıya ekmeden önce toprağı güneşe koyup yarım saat ve bir saat arası karıştırın tabi ki 10 dk. Arayla bu işle gelinciğin toprağı çok havalı olacak ve muhteşem bir şekil de hızlı yetişecektir.

Sulama Şartları


Bu çiçeğin sulama şartları çok hassa olmamakla birlikte ismi gibi narin olan bu çiçeğimizi yetiştirirken çok dikkat etmeliyiz. Nemli toprağı sever ve bununla birlikte suyu da sever. Bu çiçeğin en büyük özelliği ise adapte olma konusunda zorluk çekmemesidir. Onun için siz çiçeği nasıl alıştırırsanız öyle gidecektir.

Güneşlenme Şartları


Güneşi sever bu çiçeğimiz hatta güneşi çok sever. Sizler böyle bir çiçeği evde yetiştirmek isterseniz güneşlendirmeye çok dikkat edin ki güzel ve canlı bir gelincik çiçeğiniz olsun. İlgiyi de çok seven bu çiçek çok rüzgârdan hoşlanmaz. Ona göre bu çiçeği yetiştirebilirsiniz. Bu çiçek narin demiştik bu kadar narin olan bir çiçek ilgiyi ne kadar çok sever siz düşünün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder